Ovakva peglana paprika će vas raspametiti! Radi se bez greške, najtražnija je zimnica u Srbiji
Peglana paprika, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

ne propustite

Ovakva peglana paprika će vas raspametiti! Radi se bez greške, najtražnija je zimnica u Srbiji

To nije samo hrana, to je sećanje - na vreme kada su dvorišta mirisala na pečene paprike, a bake znale tajne male trikove koji su činili razliku.

Objavljeno:

Dok nam se približava jesen i zima, domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice.

Jedan od najtraženijih recepata jeste Peglana paprika.

To nije samo hrana, to je sećanje - na vreme kada su dvorišta mirisala na pečene paprike, a bake znale tajne male trikove koji su činili razliku.

Sastojci

Peglana paprika
Peglana paprikafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

10 kg crvenih mesnatih paprika (babure ili rog)

300 g šećera

300 g soli

1 l sirćeta (9%)

300 ml ulja

10–12 češnjeva belog luka

vezica peršuna

ljute papričice (po želji)

Priprema

Pranje i čišćenje: Bake su uvek govorile da je prva tajna u dobro opranim i osušenim paprikama. Operite, očistite od semenki i ostavite da se dobro ocede.

Slaganje u bure ili kantu: Red paprika, pa prstohvat soli, šećera i belog luka. Malo peršuna, malo ljutih paprika - i tako dok ne potrošite sve.

Prelivanje: Prelijte sirćetom i uljem, pa stavite pritisak (tanjir i kamen ili teglu s vodom). Bake su uvek govorile: paprike moraju da plivaju, ali i da budu pod kontrolom.

Peglanje: Posle 5-7 dana, paprike se izvade, iscede i rukom "ispeglaju". Upravo taj gest - pritiskanje i ravnanje paprike – daje posebnu teksturu. Postupak se ponavlja još jednom.

Sazrevanje: Ostavite da odstoje tri do četiri nedelje i - spremne su. Sočne, kisele i neodoljive.

Zašto je bakin recept poseban?

Peglana paprika je uvek bila više od zimnice. Bake su znale da je posluže uz pasulj, pite, meso, a često i kao salatu koja sama zasiti. Ali najveća vrednost ovog recepta nije u sastojcima, već u ritualu - u zajedništvu i pričama koje su se prenosile dok se paprika „peglala“.

Ako želite zimnicu koja će na sto doneti miris detinjstva, pratite bakin recept za peglanu papriku. Ne traži mnogo truda, ali traži ljubav i vreme - baš onako kako su naše bake znale da sačuvaju ukuse jeseni za celu zimu

00:13

Nikola Jokić u miks zoni nakon meča Srbija - Češka

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.