majstorski
Obrok kojem niko ne može da odoli: Jaja na turski način prste da poližete, hranljivo i ukusno jelo za prave gurmane
Laka i brza priprema, a dobro poznat ukus podignut na viši nivo, pikantniji i jednostavno fantastičan.
Ako ste ljubitelj jaja na oko, ovaj recept će vas bez sumnje osvojiti na prvi zalogaj.
Jaja na turski način spajaju kremastu podlogu od jogurta ili kiselog mleka sa mirisnim prelivima od belog luka, putera i začina. Rezultat je jelo koje izgleda kao prava gurmanska poslastica, a priprema se za svega nekoliko minuta. Klasični džilbir pravi se, zapravo, od poširanih jaja, ali je varijanta s jajima na oko još jednostavnija i brža za pripremu, pa su ovakva sve popularnija u turskoj kuhinji.
Bogat ukus i zanimljiva kombinacija čine ovo jelo savršenim doručkom ili laganom večerom, a odlično se slaže s hladnim mlečnim proizvodima i domaćim hlebom.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 3 kašike kiselog mleka ili gustog jogurta
- 1 kašika putera
- 1 kašika izgnječenog i usitnjenog belog luka
- so, biber i tucana čili paprika po ukusu
- mlevena slatka paprika
- maslinovo ulje po potrebi
- malo peršuna
Priprema
- U maloj posudi posolite kiselo mleko ili gust jogurt, pa ga pomešajte s belim lukom, mlevenom slatkom paprikom i biberom i promešajte.
- U drugoj činiji pomešajte sitno seckan peršun s maslinovim uljem
- U tiganju otopite puter, pa dodajte tucanu papriku i malo mlevene slatke paprike, promešajte i ostavite da se krčka, pa sklonite na srtanu.
- Drugi, čist tiganj podmažite uljem, pa razbijte dva jajeta, i ispržite kao klasična jaja na oko.
- Ređanje za seviranje je ključni deo! Namažite na tanjir mešavinu s kiselim mlekom ili jogurtom, pa preko toga peršun promešan s maslinovim uljem. Preko pospite uprežene paprike s puterom iz prvog tiganja, a onda preko svega stavite jaja na oko. Potom preko stavite prelive kojim redom želite i po potrebi posolite još.
Služite uz hleb i sir ili kiselu pavlaku.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




