Srpkinje oduševljene ovim starim receptom: Odmah zapišite šta vam je potrebno, probajte sočnu i vazdušastu gibanicu
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Srpkinje oduševljene ovim starim receptom: Odmah zapišite šta vam je potrebno, probajte sočnu i vazdušastu gibanicu

Postoji mnogo varijacija gibanice, ali ova se mnogima dopada.

Objavljeno:

Gibanica je tradicionalno srpsko jelo koje spada u vrste pita. Pravi se od tankih kora za pitu koje se slažu ili gužvaju i prelivaju bogatim filom, najčešće od sira, jaja i mlečnih proizvoda poput jogurta ili kisele pavlake.

Peče se u rerni dok ne dobije hrskavu, zlatno-smeđu koricu, dok unutrašnjost ostaje mekana i sočna.

Postoji mnogo varijacija gibanice – od klasične sa sirom, do onih sa mesom, pečurkama, spanaćem, pa čak i slatkih verzija.

U Srbiji se često služi kao doručak, užina ili deo slavske trpeze, a najbolje ide uz jogurt ili kiselo mleko.

Ova gibanica nestaće odmah sa tanjira:

Sastojci:

  • pola pakovanja kora
  • 300 g sitnog sira
  • 1 šolja jogurta
  • 2 jajeta
  • pola praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • pola šolje ulja

Priprema:

  1. Na radnu površinu prostrite najpre dve kore. Na koru rasporedite mestimično kašiku sitnog sira. Preklopite sledećom korom, rasporedite sir, i taj postupak ponovite dok ne potrošite sav fil.
  2. Pola kora ćete istrošiti. Sada ih srolajte u rolat i isecite ga na komade (ili u oblik po želji).
  3. U pleh obložen papirom za pečenje ređajte ove “pužiće” ili kockice.
  4. Za preliv u činiji umutite dva jajeta. Sipajte jogurt, ulje, prašak za pecivo i so, i sjedinite smesu.
  5. Prelijte “pužiće” ovom smesom, a zatim pecite jedno 20 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni kako treba.

Prijatno!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.