Mekana, sočna i preukusna! Svekrvin recept za najbolju proju koji svaka domaćima mora da zna, od ovog nema boljeg!
Foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

nema bolje

Mekana, sočna i preukusna! Svekrvin recept za najbolju proju koji svaka domaćima mora da zna, od ovog nema boljeg!

Ova svekrvina proja specijalna je po tome što je uvek jarko jarko žuta, i to zahvaljujući domaćim jajima, i naravno masna, jer bez čaše ulja domaćice sa srpskog sela ne ulaze u kuhinju.

Objavljeno:

Ovaj recept za proju koristim kao osnovu za neograničeno mnogo varijanti carskih pita i projara.

Moj muž nikad nije izgovorio rečenicu „moja mama najbolje kuva“, ali je jednom prilikom, kad je probao moj gulaš u koji kao „tajni sastojak“ stavljam kockicu crne čokolade, rekao – e ovo si spremila bolje od moje keve.

Kao i svaka prosečna žena, to nisam shvatila kao kompliment već kao implicitni komentar da njegova keva to, ipak, uglavnom, radi bolje.

Možda je to i istina, ona je vrsna domaćica koja za sat vremena izbaci na sto kompletan nedeljni ručak sa sve predjelom i kolačima, a kuhinja izgleda kao da u njoj nije upravo spremila čorbu, glavno jelo, dve vrste toplih priloga i tri salate. I prenela mi je recept za proju koji u mojoj kući čini osnovu za omiljene večere mog deteta.

Proja
foto: Privatna arhiva

Recept za proju koji sam naučila od svekrve je moja biblija. U njega dodajem mladi sir da to bude projara (znate li razliku između proje i projare?), spanać, blitvu, brokoli, tikvice i ostale povrćke koje moj mali odbija da jede u drugom obliku, slaninicu i ajvar kad želim da je baš „zapržim“, kačkavalji sušeni paradajz kad se osećam prefinjeno… Mogućnosti su beskonačne – i sve su preukusne.

Ova svekrvina proja specijalna je po tome što je uvek jarko jarko žuta, i to zahvaljujući domaćim jajima, i naravno masna, jer bez čaše ulja domaćice sa srpskog sela ne ulaze u kuhinju.

Sastojci za proju:

4 jaja

šolja jogurta

šolja kisele vode

šolja ulja

3 šolje kukuruznog brašna

1 šolja pšeničnog brašna

kašičica soli

kesica praška za pecivo

Priprema proje:

Prvo umešam vlažne sastojke. Jaja dobro razbijem ručno, dodam jogurt, ulje i kiselu vodu i sjedinim sve u glatku masu. Dodam suve sastojke i sve sjedinim, mešam vrlo kratko tek da tekstura postane glatka i ovo je posebno naglašavan savet moje svekrve – da proja ne bi bila gnjecava i da bi fino narasla. Sve izlijem u veliki pleh obložen pek papirom i stavim u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pečem pola sata.

Bonus video:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

Espreso/zadovoljna/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.