Ove sastojke bacate u đubre, a oni su pravo zlato za paradajz: neće biti trulih plodova, bukvalno će bujati
Foto: Printscreen/RTS

LAKO JE

Ove sastojke bacate u đubre, a oni su pravo zlato za paradajz: neće biti trulih plodova, bukvalno će bujati

Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno

Objavljeno:

Paradajz je trenutno u fazi sazrevanja i veoma je "gladan", te mu je potrebno puno kalijuma u zemljištu – hranljivog sastojka ključnog za proizvodnju plodova.

Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno, s mnoštvom plodova koji čekaju puno sazrevanje. Ipak, bez dodatne prihrane, ponekad se plodovi neće razviti kako treba.

Tokom perioda formiranja plodova, paradajzu je potrebna velika količina kalijuma – koji je ključan za transport šećera, hranljivih materija i vode od korena do plodova

Nedostatak kalijuma može dovesti do sitnih plodova, a ponekad i do potpunog izostanka roda. Osim toga, kalijum poboljšava otpornost biljaka na bolesti, što je posebno važno leti, jer pomaže u prevenciji bolesti poput truleži cvetnog vrha i plamenjače.

Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno, s mnoštvom plodova koji čekaju puno sazrevanje. Ipak, bez dodatne prihrane, ponekad se plodovi neće razviti kako treba.

Tokom perioda formiranja plodova, paradajzu je potrebna velika količina kalijuma – koji je ključan za transport šećera, hranljivih materija i vode od korena do plodova.

Nedostatak kalijuma može dovesti do sitnih plodova, a ponekad i do potpunog izostanka roda. Osim toga, kalijum poboljšava otpornost biljaka na bolesti, što je posebno važno leti, jer pomaže u prevenciji bolesti poput truleži cvetnog vrha i plamenjače.

Kora od banane za zdraviji paradajz

Baštovanska stručnjakinja i suosnivačica sajta Charleston Crafted, Morgan Mekbrajd, otkrila je jednostavan trik kako da u letnjim mesecima nahranite paradajz – pomoću ostataka kore od banane.

— Banane su poznate po tome da sadrže puno kalijuma, koji je glavni sastojak mnogih đubriva. Kalijum pomaže biljkama da prenose vodu i hranljive materije između ćelija. Takođe jača biljke, poboljšava cvetanje i rađanje plodova, i čini ih otpornijima na sušu. Paradajz zahvaljujući kalijumu postaje krupniji, rodniji, pa čak i ukusniji — objašnjava Morgan.

Kora od banane sadrži i fosfor, koji podstiče rast korena, kao i kalcijum koji smanjuje rizik od bolesti.

Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno, s mnoštvom plodova koji čekaju puno sazrevanje. Ipak, bez dodatne prihrane, ponekad se plodovi neće razviti kako treba.

Tokom perioda formiranja plodova, paradajzu je potrebna velika količina kalijuma – koji je ključan za transport šećera, hranljivih materija i vode od korena do plodova.

Nedostatak kalijuma može dovesti do sitnih plodova, a ponekad i do potpunog izostanka roda. Osim toga, kalijum poboljšava otpornost biljaka na bolesti, što je posebno važno leti, jer pomaže u prevenciji bolesti poput truleži cvetnog vrha i plamenjače.

Kora od banane za zdraviji paradajz

Baštovanska stručnjakinja i suosnivačica sajta Charleston Crafted, Morgan Mekbrajd, otkrila je jednostavan trik kako da u letnjim mesecima nahranite paradajz – pomoću ostataka kore od banane.

— Banane su poznate po tome da sadrže puno kalijuma, koji je glavni sastojak mnogih đubriva. Kalijum pomaže biljkama da prenose vodu i hranljive materije između ćelija. Takođe jača biljke, poboljšava cvetanje i rađanje plodova, i čini ih otpornijima na sušu. Paradajz zahvaljujući kalijumu postaje krupniji, rodniji, pa čak i ukusniji — objašnjava Morgan.

Kora od banane sadrži i fosfor, koji podstiče rast korena, kao i kalcijum koji smanjuje rizik od bolesti.

Kako pravilno koristiti koru od banane za prihranu paradajza

Ne preporučuje se da samo bacite koru od banane oko biljke, jer prirodni šećeri iz voća mogu privući štetočine koje će uništiti biljku.

Najbolji način je da napravite jednostavan "čaj od kore banane" i time zalivate paradajz.

Priprema banana čaja:

Isecite nekoliko kora od banane (dve kore po biljci su dovoljne).

Stavite ih u teglu sa poklopcem (npr. staklenu teglu).

Nalijte vodu iz česme preko kora dok ne budu potpuno potopljene.

Ostavite teglu da stoji na sobnoj temperaturi 2 do 7 dana da fermentiše.

Nakon fermentacije, procedite tečnost i time zalijte zemlju oko paradajza.

Ovaj "banana čaj" podstičete rast zdravih, krupnih i sočnih plodova – potpuno prirodno i bez hemikalija.

02:49

INFLACIJA PADA, ALI MI NEMAMO NAŠU HRANU, TO JE OPASNO Bušatlija: Nekad smo se sami hranili, danas nam je čak i paradajz uvozni

(espreso/Najžena/DČ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.