uživaćete
Prvo se peku, a onda...: Ove domaće tulumbe su pravi klasik! Koliko god puta ih pravili nema greške
Neodoljivo slatke, hrskave spolja, a sočne iznutra, tulumbe su pravi klasik domaće kuhinje koji nikada ne izlazi iz mode.
Domaće tulumbe često su prvi izbor poslastica kada nam dolaze gosti ili bliski prijatelji.
Neodoljivo slatke, hrskave spolja, a sočne iznutra, tulumbe su pravi klasik domaće kuhinje koji nikada ne izlazi iz mode.
Sastojci
300 g brašna
100 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
4 jajeta
1 kg šećera
1 limun
voda
prstohvat soli
Priprema
Dan pre pravljenja tulumbi, napravite šećerni sirup. Pošto je jako važan korak u pripremi tulumbi, ne pokušavajte da skratite proces.
U veću šerpu sipajte kilogram šećera, litar vode i sok od jednog limuna, pa kuvajte na srednje jakoj vatri. Kad tečnost provri, nastavite da kuvate još 15 minuta, pa sklonite sa ringle i ostavite da se skroz ohladi.
Sutradan napravite testo za tulumbe. U šerpu sipajte 400 mililitara vode, 100 mililitara ulja i malo soli. Kad tečnost proključa, skinite posudu sa ringle, varjačom umešajte brašno i prašak za pecivo, zakuvajte i ostavite da se prohladi.
U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom - time ćete izbeći da testo bude žilavo.
Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa smesu za tulumbe ubacite u špric i istiskajte tulumbe na pek-papir. Pečenjem tulumbi u rerni izbegavate rizik da se testo za tulumbe bude natopljeno uljem u kom se prži, što je starinski način pripreme ove poslastice.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite tulumbe oko pola sata, tj. dok ne dobiju zlatnu koricu. Potrudite se da ne otvarate vrata rerne dok se tulumbe peku, time ćete izbeći da one splasnu.
Kad tulumbe budu pečene, izvadite ih u činiju, prelijte ih potpuno ohlađenim sirupom i ostavite da odstoje nekoliko sati pre nego što ih poslužite. Tulumbe su spremne za konzumiranje.
Prijatno!
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




