Svi Srbi greše i zato im banane brzo pocrne: Pomoću jednog jednostavnog trika ovo se više nikada neće dešavati!
Foto: Printscreen/youtube/Delicious Weekdays

SAZNAJTE

Svi Srbi greše i zato im banane brzo pocrne: Pomoću jednog jednostavnog trika ovo se više nikada neće dešavati!

Na prvi pogled deluje kao neizbežan proces: žute banane koje u trenu postaju smeđe, pa crne

Objavljeno:

Banane su jedno od najomiljenijeg voća – slatke, praktične i zdrave. Ipak, koliko puta ste ih kupili u savršenom stanju, samo da bi već za dan ili dva pocrnele, postale gnjecave i završile u kanti? Dobra vest je da postoji izuzetno jednostavno rešenje koje može da produži njihov rok trajanja.

Na prvi pogled deluje kao neizbežan proces: žute banane koje u trenu postaju smeđe, pa crne. I zaista, krivac za ovu brzu promenu je gas etilen koji banane same ispuštaju. Kada su zbijene jedna uz drugu, količina ovog gasa raste i ubrzava njihovo sazrevanje. Upravo zato je od ključnog značaja kako i gde ih odlažete – a jedan mali trik može da napravi veliku razliku.

Okačite banane: jednostavan i efikasan trik

Umesto da banane držite u činiji za voće ili, još gore, u frižideru – zašto ih jednostavno ne biste okačili? Ova metoda, iako možda zvuči čudno, omogućava bolju cirkulaciju vazduha oko voća. Time se smanjuju dodirne tačke između plodova, smanjuje se zadržavanje etilena i sprečavaju se crne fleke koje nastaju od pritiska.

Sve što vam treba jeste kuka ili posebni držač. Rezultat? Banane duže zadržavaju boju i teksturu!

Svežije i bez neprijatnosti

Okačene banane ne samo da sporije tamne, već zadržavaju i bolji ukus. Usled sporijeg sazrevanja, ostaju prijatno slatke i ne previše mekane. Dodatni bonus: manja izloženost insektima – što nije zanemarljivo kad temperature porastu!

Zašto je ova metoda praktična i higijenska?

  • Bolje očuvanje boje i teksture
  • Manji rizik od najezde voćnih mušica
  • Sačuvan prirodan ukus voća
  • Greške koje treba izbegavati

Treba napomenuti da frižider nije saveznik bananama – menja im ukus i ubrzava pojavu crnih fleka. Takođe, izbegavajte da ih stavljate u činiju s drugim voćem poput jabuka ili paradajza, jer i oni oslobađaju velike količine etilena.

I za kraj, kada banane sazru, ako ne biste da ih vešate, odvojite ih jednu po jednu sa drške – tako ćete dodatno usporiti njihovo propadanje.

Bonus video:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

Espreso/blic/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.