Baš kao što su naše bake spremale: Nekada nismo mogli bez ovog jela, zdrav obrok koji je gotov za tren oka
Foto: Profimedia

uživajte u ukusu

Baš kao što su naše bake spremale: Nekada nismo mogli bez ovog jela, zdrav obrok koji je gotov za tren oka

Jednostavna priprema, a ukus osvaja.

Objavljeno:

U svakoj kući postoji jedno jelo koje podseća na detinjstvo, na otvorene prozore, miris tek pokošene trave i detinjaste glasove iz dvorišta. Reč je o palenti. Ne ona što se služi u restoranima sa maslacem od tartufa, nego ona jednostavna, topla, posoljena, uz malo sira i kajmaka, servirana u dubokom tanjiru dok se svet još budi.

Sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
  • 3 šolje vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 kašika domaćeg maslaca ili masti (po izboru)
  • 100 g mladog sira (ili sitnog sira)
  • 1 kašika kisele pavlake ili kajmaka

Po želji: par kapi maslinovog ulja i malo svežeg peršuna

Priprema:

Prokuvajte vodu sa solju. Kada počne da ključa, lagano sipajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, neprestano mešajući varjačom.

Kuvajte na tihoj vatri oko 10–15 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane glatka. Po potrebi dolijte još malo vode.

Kada je gotova, umešajte kašiku maslaca ili masti, i dobro promešajte dok se ne istopi i ne ujednači tekstura.

Sipajte palentu u dubok tanjir, preko nje izmrvite sir, stavite pavlaku ili kajmak, i sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja.

Ako volite, možete je posuti svežim seckanim peršunom ili bosiljkom za osvežavajuću letnju notu.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.