uživajte u ukusu
Baš kao što su naše bake spremale: Nekada nismo mogli bez ovog jela, zdrav obrok koji je gotov za tren oka
Jednostavna priprema, a ukus osvaja.
U svakoj kući postoji jedno jelo koje podseća na detinjstvo, na otvorene prozore, miris tek pokošene trave i detinjaste glasove iz dvorišta. Reč je o palenti. Ne ona što se služi u restoranima sa maslacem od tartufa, nego ona jednostavna, topla, posoljena, uz malo sira i kajmaka, servirana u dubokom tanjiru dok se svet još budi.
Sastojci:
- 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
- 3 šolje vode
- 1 ravna kašičica soli
- 1 kašika domaćeg maslaca ili masti (po izboru)
- 100 g mladog sira (ili sitnog sira)
- 1 kašika kisele pavlake ili kajmaka
Po želji: par kapi maslinovog ulja i malo svežeg peršuna
Priprema:
Prokuvajte vodu sa solju. Kada počne da ključa, lagano sipajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, neprestano mešajući varjačom.
Kuvajte na tihoj vatri oko 10–15 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane glatka. Po potrebi dolijte još malo vode.
Kada je gotova, umešajte kašiku maslaca ili masti, i dobro promešajte dok se ne istopi i ne ujednači tekstura.
Sipajte palentu u dubok tanjir, preko nje izmrvite sir, stavite pavlaku ili kajmak, i sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja.
Ako volite, možete je posuti svežim seckanim peršunom ili bosiljkom za osvežavajuću letnju notu.
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




