Sve domaćice tražiće vam ovaj recept: Mekike sa povrćem nestaju sa tanjira za tren oka, ovo im daje poseban šmek
Testo, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Sve domaćice tražiće vam ovaj recept: Mekike sa povrćem nestaju sa tanjira za tren oka, ovo im daje poseban šmek

Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih.

Objavljeno:

Sigurno ih se sećate još iz vremena kada vam ih je baka spremala dok ste nestrpljivo čekali pored šporeta da zgrabite jednu i izletite napolje. Mogu da se jedu slane i slatke, apsolutno podjednako ukusne ako uz njih uzmete parče sira ili ih samo umočite u šećer.

Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih. Recepti za njih su česti, uglavnom jednostavni i sa veoma malo varijacija.

Ipak, i pored toga, iznenađenja su i dalje moguća, a ove slane mekike se spremaju sa malim, ali ukusnim obrtom. Naime u njih ide jedan dodatak koji im daje poseban šmek, a u pitanju je - pivo.

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 200 ml vode (mlake)
  • 100 ml piva
  • 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje ili mast za prženje
  • 1 veća šargarepa
  • 250 grama karfiola
  • 250 grama brokolija
  • biber po ukusu
  • kašičica slatke mlevene paprike

Priprema:

  1. Prosejano brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo da bude malo ređe nego za hleb.
  2. U testo dodajte jednu izrendanu šargarepu, kao i cvetni deo brokolija i karfiola, iseckane na veličine od oko 1,5 centimetara. Dodajte začine.
  3. Testo mešajte drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice.
  4. Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
  5. U dublji sud stavite dosta ulja (masti), zagrejte ga, smanjite temperaturu i pržite testo – mekike.
  6. Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće (veličine male jabuke), razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta.
  7. Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko...
  8. Veoma su ukusne ako ih umačete u sos od majoneza i pavlake, koji se lako pravi. Umutite 100 g majoneza i 100 g pavlake, dodajte so, biber, beli luk u prahu i aromatično bilje po sopstvenom ukusu i uživajte.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.