Baš kao iz bakine kuhinje: Kad jednom probate ovu pitu pekara vam neće pasti na pamet, uspeva baš svima
Pita, Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

probajte

Baš kao iz bakine kuhinje: Kad jednom probate ovu pitu pekara vam neće pasti na pamet, uspeva baš svima

Letnji meseci donose obilje svežeg povrća koje inspiriše na pripremu laganih, zdravih i mirisnih jela.

Objavljeno:

Ova pita je istovremeno nežna i sočna, puna ukusa, a lako se priprema i uspeva čak i onima koji nisu vešti u kuhinji. Idealan je izbor za lagani ručak, večeru ili kao prilog uz jogurt ili kiselo mleko.

Možete je poslužiti toplu, ali je podjednako ukusna i hladna — čak i narednog dana. Ako tragate za receptom koji miriše na leto i bakinu kuhinju, ova pita sa tikvicama i zeljem je pravi pogodak.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 2 srednje tikvice
  • 300 g svežeg zelja (blitve, spanaća ili mešavine)
  • 1 crni luk
  • 2 jajeta
  • 200 g feta sira ili sitnog belog sira
  • 150 ml kisele pavlake
  • so, biber po ukusu
  • malo ulja za premazivanje
  • 1 kašika griza (po želji, za upijanje tečnosti)

Priprema:

  1. Tikvice izrendajte, posolite i ostavite 10–15 minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocedite rukama.
  2. Zelje sitno iseckajte i kratko propržite na malo ulja zajedno sa sitno seckanim lukom, dok ne uvene.
  3. U velikoj činiji pomešajte ocedjene tikvice, proprženo zelje i luk, umućena jaja, izmrvljen sir, kiselu pavlaku i začine. Po želji dodajte griz da bi fil bio čvršći.
  4. U podmazan pleh slažite po dve kore, svaku blago premažite uljem, a između stavljajte fil. Završite korom koju takođe premažite.
  5. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
  6. Ostavite da se kratko prohladi pre sečenja i služenja.

(Espreso/Glossy/E.S./prenosi:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.