NJAM, NJAM
Želite kupus salatu kao iz restorana? Na kraju dodajte 1 sastojak, biće neuporedivo ukusnija
Kupus je bogat askorbinskom kiselinom
Jedan mali trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom
Kupus salata je neizostavna na srpskoj trpezi. Međutim, ne ispadne nam uvek onako kao u restoranu. Zbog toga sa vama danas delimo jedan mali trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom.
Kupus je bogat askorbinskom kiselinom: 100 grama sirovog kupusa sadrži više do 60% dnevne vrednosti.
Prednosti askorbinske kiseline su neosporne:
Poboljšava metabolizam;
Reguliše procese oksidacije i redukcije u organizmu;
pomaže u neutralizacija produkta raspadanja metabolita;
povećava efikasnost;
bori se protiv stresa;
jača imuni sistem.
Pored toga, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i pretvara ga u hemoglobin. Stoga je kupus odličan za lečenje anemije. Ali imajte na umu da se prilikom kuvanja uništava i do 50% vitamina C u kupusu.
Vitamin K1 rastvorljiv u mastima (filokinon), neophodan za zgrušavanje krvi, rakođe je prisutan u velikim količinama u kupusu. Manjak ovog vitamina povećava rizik od krvarenja tokom traume i operacije. Takođe, vitami K1 učestvuje u stvaranju koštanog tkiva.
Samo 50 grama kupusa zadovoljiće 90% dnevne potrebe tela za silicijumom, koji:
štiti krvne sudove od oštećenja i daje im elastičnost, smanjujući tako rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti;
učestvuje u sintezi hormona i kolagena;
pospešuje apsorpciju vitamina i minerala;
jača imuni sistem.
Jedući 200 grama kupusa dnevno, nadoknađujemo potrebu organizma za kalijumom za 25 odsto.
Kalijum u kombinaciji sa magnezijumom i natrijumom odgovoran je za zdravlje srca. Iako u malim količinama, kupus sadrži kalcijum, fosfor, sumpor, vitamine A, E, B1, B2, B6 i B9. Svi oni su neophodni za dobar rad tela.
Uprkos svim prednostima, kupus nije dobar za osobe koje pate od:
gastritisa,
pankreatitisa,
enterokilitisa,
pogoršanje peptičnih ulkusnih bolesti,
krvarenje u želucu i crevima.
U slučaju patologije gastointestinalnog trakta, preporučuje se konzumiranje termički prerađenog kupusa.
Recept za kupus salatu koji kuvari spremaju u restoranima
Sastojci:
1 glavica kupusa
so
ulje
sirće
šećer na vrh kašičice
Priprema:
Kupus iseckajte sitno, prebacite u činiju pa dodajte so i šećer. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji par minuta. Sipajte ulje, a potom i sirće. Promešajte i dodajte so na kraju. So na kraju je ključan sastojak svake dobre salate, i domaćice obično tu greše.
Po inerciji prvo sipaju so u salatu, pa potom naliju sirće i ulje, što dovodi do toga da so padne na dno.
(Espreso/Krstarica/DČ)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




