Srpska baka otkrila tajnu savršeno punjenih tikvica! Ovakve niko ne sprema, a čista su magija
Tikvice sa mlevenim mesom, Foto: Privatna arhiva

obratite pažnju

Srpska baka otkrila tajnu savršeno punjenih tikvica! Ovakve niko ne sprema, a čista su magija

Ovaj specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.

Objavljeno: 11:29h

Tikvice su nežne i sočne, punjene bogatim nadevom od mlevenog mesa i luka, sa primesama belog luka, peršuna .

Tajna njihove mekoće leži u kratkom prethodnom pečenju ili barenjem, što garantuje da će se savršeno ispeći zajedno sa nadevom. uživate u čistoj mesnoj varijanti.

Ovaj specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.

SASTOJCI

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

par tikvica,

250 grama mlevenog mesa,

veća glavica crnog luka,

1 oljušten paradajz na kockice

jedno jaje,

2-3 čena belog luka, ili granule

so, biber, malo peršuna

i origana, a po želji

rendan kačkavalj /ja nisam imala/

suvi začin ulje

PRIPREMA

Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu. Ono što izdubite možete sitno naseckati i sačuvati. Izdubljene polovine tikvica blago posolite i obariti 2-3 minuta u loncu sa vodom ekšaju, a da ostanu čvrste.

Priprema nadeva:

Dok se tikvice omekšavaju, zagrejte malo ulja u tiganju pa propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga, mešajući, dok se lepo ne porumeni i razbije na sitne komadiće.

Ukoliko ste sačuvali izdubljene delove tikvica, sada ih sitno naseckajte i dodajte mesu, dinstajte još par minuta. Ubacite sitno seckan beli luk ili granule , so, biber, suvi začin sitno seckan peršun.

Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Kada se smesa prohladi, umešajte jedno jaje i, ukoliko želite da nadev bude sočniji i kompaktniji, Sve dobro izmešajte

Punjenje i pečenje:

Izvadite blago omekšale tikvice iz lonca da se ocede možete ih i malo zapeći u rerni 5-6 min Svaku polovinu tikvice pažljivo napunite pripremljenim nadevom od mesa. Bogato pospite rendanim kačkavaljem preko /ja nisam imala/svake punjene tikvice.

Vratite tikvice u rernu zagrejanu na 200°C i pecite ih još 25 do 35 minuta, ili dok meso ne bude potpuno pečeno, a kačkavalj se lepo istopi i dobije zlatno-žutu koricu.

Uživajte u predivnim i sočnim punjenim tikvicama!

02:12

Gde na more i kada je najpovoljnije zakazati letovanje?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.