IDEALNA
Ova španska potaž čorba je dobra za sve koji imaju šećer! Pomaže i kod ovih tegoba, idealna
Ova čorba je idealno rešenje, jer je jednostavna i za nju je potrebno nekoliko običnih svakodnevnih sastojaka, koje verovatno već imate u kući.
Sočivo je uz ostale vrste mahunarki ključni deo ishrane u tzv. "Plavim zonama", regionima na svetu gde je primećeno da ljudi žive duže od proseka – od Grčke do Japana, ove zajednice jedu mahunarke svakoga dana i efekti se vrlo dobro vide. I španska mediteranska kuhinja je prepuna recepata sa mahunarkama, kao što je ovaj.
Ova čorba je idealno rešenje, jer je jednostavna i za nju je potrebno nekoliko običnih svakodnevnih sastojaka, koje verovatno već imate u kući. I ne samo da je pravi „comfort food“, ovo jelo je još jedan način da jedemo što više sočiva.
Inače, u naučnim studijama sočivo je povezano sa: boljim zdravljem srca, nižim holesterolom, balansiranim nivoom šećera u krvi, kao i smanjenim rizikom od dijabetesa, pa čak i nekih vrsta raka. Kombinacija vlakana, biljnih proteina i složenih ugljenih hidrata u sočivu čini ovu skromnu i pristupačnu namirnicu bukvalno – superhranom.
Potrebno je:
3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
6-7 čenova belog luka
1 crvena paprika
2 srednje šargarepe
200 g sočiva (zelenog ili braon)
2 paradajza
1 kašika sirćeta
1 kašičica slatke dimljene paprike (ako nemate stavite običnu alevu)
3/4 kašičice mlevenog kumina
1 list lovora
So i biber
Malo tucane ljute paprike (ako volite ljutkasto)
Oko 1l vode (ili supe od povrtne kocke)
Za garnirung: naseckan svež peršun
Postupak:
Sitno iseckajte crni i beli luk, papriku nasecite na kockice i oljuštenu šargarepu takođe na sitnije komadiće. Paradajz oljuštite i jako sitno iseckajte ili sameljite u secku;
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri, pa dodajte iseckan crni luk, pa beli. Propržite 1-2 minuta, pa dodajte i papriku i šargarepu. Sve zajedno propržite oko 5 minuta, pa zatim dodajte kumin, slatku dimljenu papriku i malo tucane ljute (ako želite). Mešajte kratko da začini zamirišu, a zatim dodajte i sitno iseckan ili samleven paradajz, promešajte i stavite poklopac da se povrće krčka (smanjite vatru ako je prejaka);
U međuvremenu dobro operite sočivo. Nakon što se dodat paradajz prokrčkao 3-4 minuta dodajte oprano sočivo, vodu, 1 kašiku sirćeta i list lovora. Pojačajte vatru da čorba provri, a kad se to desi ponovo smanjite vatru na tiše i stavite poklopac;
Sočivu obično treba 20-25 minuta da se skuva. Probajte ga, pa kad vidite da je omekšalo dodajte u jelo soli i bibera i promešajte. Sklonite jelo sa vatre i izvadite iz njega lovorov list;
Pomoću štapnog miksera direktno u šerpi izblendajte sastojke do kremaste teksture. Poslužite u dubljim činijama posuto po želji seckanim svežim peršunom.
Ova hranljiva čorba može biti prilog, ali i kompletno jelo, ukoliko je poslužite na pr. uz prepečen hleb sa nekim finim namazom od tofu sira i šarenu salatu punu prolećnog povrća (zeleniš, kupus, rotkvice, itd..).
Sočivo je jedno od onih sastojaka koji bi morali da imaju stalno mesto u našoj kuhinji. I ne samo da je izuzetno hranljivo i štiti nam zdravlje na duge staze, već je i neverovatno svestrano. Možemo uživati u njemu na bezbroj načina – u čorbama (poput današnjeg recepta), salatama, kuvanim jelima, u namazima, pretvorenom u ćuftice, u praktičnim vrepovima, pa čak i zapečenim jelima. Istražujte – nema kraja receptima sa sočivom.
(Espreso/plantbased/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




