Srpkinje ovakvu piletinu ne prave: Ove 2 stvari joj daju poseban šmek, prste ćete polizati kada je budete probale!
Piletina, Foto: Bakina kuhinja

ishrana

Srpkinje ovakvu piletinu ne prave: Ove 2 stvari joj daju poseban šmek, prste ćete polizati kada je budete probale!

Kulinari pažljivo pročitajte

Objavljeno:

Piletina zapečena sa pomorandžama i brusnicama prepuna je sokova, sa malo slatkog i kiselog.

Sastojci:

8 pilećih karabataka, bataka ili belog mesa

60 ml maslinovog ulja

1 kašika morske soli

mleveni crni biber

1 kašičica dimljene paprike

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica crnog luka u prahu

1 kašika majčine dušice

1 kašika ruzmarina

1 veliki crni luk

2 velike pomorandže

360 g svežih brusnica

20 čenova belog luka

3 do 4 stabljike svežeg ruzmarina

mali snop sveže majčine dušice

355 ml pilećeg bujona

Piletina
foto: Jelajelena Petrovic

Savet plus:

Ako koristite pileće batake, pileće grudi ili celo pile, obavezno podesite vreme pečenja! Bataci će se peći mnogo brže, oko 30 minuta, dok će za celu piletinu biti potrebno više vremena. Ako želite da piletina ima jaču boju, uključite roštilj na nekoliko minuta.

Recept za piletinu zapečenu sa pomorandžama i brusnicom:

Kako biste pripremil piletinu na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 200°C. Pripremite sastojke za pleh. Isecite crni luk na pola, zatim na kriške. Oljuštite čenove belog luka. Isecite pomorandže na pola ili na kriške. Takođe, nožem za ljuštenje isecite 8 do 10 trakica kore pomorandže.

U veliku tepsiju poređajte kriške crnog luka, isečene pomorandže, čenove belog luka, brusnice, svežu majčinu dušicu i ruzmarin. Kada dodajete sveže začinsko bilje, prvo ih skinite sa stabljika. Sačuvajte malo svega za kasnije, za ukrašavanje.

Premažite piletinu maslinovim uljem , a zatim ga utrljajte u meso. Svaki batak obilno začinite solju, crnim biberom, belim lukom u prahu, crnim lukom u prahu, paprikom, majčinom dušicom i ruzmarinom. Stavite piletinu sa kožom nagore za pečenje. Preostali luk, pomorandžu, beli luk i brusnice rasporedite između i oko pileta.

Na kraju sipajte pileći bujon. Dodajte toliko bujona da piletina ne bude potopljena, već da jedva dodiruje tečnost. Pecite sve na 200°C oko 40 minuta do 1 sat. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i piletinu pripremljenu na toskanski način.

Bonus video:

00:58

SRPSKA HRANA ME ČINI NERVOZNIM Stevanović: Šta mi uopšte jedemo ako ne možemo da zadovoljimo standarde EU! Ljudi bi duže da žive

(Espreso/Stvarukusa/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.