pažnja
Ova starinska torta je idealna za Đurđevdan! Savršeno će leći posle teške hrane, a gosti je ne zaboravljaju
Njena bogata kombinacija čokolade, oraha i kremastog fila ostaviće vas bez teksta.
Sutra slavimo Đurđevdan, a istovremeno i veru, tradiciju, porodicu i ljubav.
U moru recepata, donosimo vam poslasticu koja se savrđeno uklapa u prazničnu atmosferu.
Njena bogata kombinacija čokolade, oraha i kremastog fila ostaviće vas bez teksta.
SASTOJCI
Za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
200 g mlevenih oraha
Za fil:
6 žumanaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
200 g crne čokolade
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenih lešnika
Za glazuru:
150 g crne čokolade
2 kašičice ulja
NAČIN PRIPREME
Priprema kora:
Umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite. Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje (prečnika 24 cm) i pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ponovite za drugu koru.
Priprema fila:
Umutite žumanca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu svetla i penasta. Istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite da se ohladi. Umutite maslac sa mlevenim orasima i lešnicima, pa dodajte istopljenu čokoladu.
Sjedinite fil sa umućenim žumancima i dobro promešajte.
Slaganje torte:
Na prvu koru nanesite fil i poklopite drugom korom. Za glazuru, otopite čokoladu sa malo ulja i prelijte je preko torte. Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Pospite orasima za dodatnu dekoraciju.
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




