Ovako se pravi čuveni romski specijalitet! Treba vam samo zemljani lonac, polizaćete prste
Trpeza, Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

ishrana

Ovako se pravi čuveni romski specijalitet! Treba vam samo zemljani lonac, polizaćete prste

Nekadašnji način života čergara u velikoj meri je uticao na romsku ishranu

Objavljeno:

Romska kuhinja odiše raznolikošću i duhom naroda koji je vekovima bio u pokretu. Iako je teško govoriti o jedinstvenoj i autentičnoj romskoj kuhinji, jer Romi danas žive širom sveta, mnoge stare navike i specifičnosti i dalje se mogu pronaći na njihovim trpezama. Upravo to bogatstvo ukusa i jednostavnost pripreme čini je posebnom.

Nekadašnji način života čergara u velikoj meri je uticao na romsku ishranu. Hrana se pripremala na otvorenoj vatri, često bez pribora za jelo, koristeći dostupne prirodne namirnice. U to vreme često su se koristile kopriva, zelje, divlje pečurke i sezonsko povrće.

Danas, iako su Romi uglavnom nastanjeni u kućama i stanovima, mnoge tradicionalne tehnike i recepti sačuvani su i neguju se s ponosom. U savremenoj romskoj kuhinji često se spajaju elementi tradicionalne pripreme sa uticajima većinskih kultura.

Hrana se kuva u zemljanim loncima ili u kotliću na otvorenoj vatri, a meso se peče na ražnju ili roštilju. Karakteristično je i obilno korišćenje belog luka, slanine, kiselih krastavaca, paprika, paradajza i začina.

Romska jela često su pikantna, bogata aromama i podsećaju na mađarsku kuhinju. Na trpezi se mogu naći dimljeno meso, riba iz lokalnih reka, sočni gulaši, čorbe, sarme od zelja, ali i osvežavajuće salate od kupusa, rotkvica i paradajza.

Zanimljivo je da ishrana Roma u Srbiji varira u zavisnosti od regiona. Na jugu zemlje dominiraju lakša, kuvana jela bez zaprške, dok se na severu pripremaju „teža“ i masnija jela. Romi koji žive u blizini reka često uživaju u ribljim specijalitetima, što dodatno obogaćuje njihov jelovnik.

Recept: Pikantna romska teletina iz zemljanog lonca

Sastojci:

700 g teletine (plećka ili rebra)

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka

2 ljute papričice (po ukusu)

2 sveže crvene paprike

2 paradajza

Kašika mlevene paprike (ljute ili slatke)

So, biber, suvi začin

100 ml ulja ili malo masti

1 veza peršuna

Čaša domaćeg crnog vina (opciono)

Priprema:

Teletinu isecite na veće komade.

U zemljani lonac redom ređajte seckani crni i beli luk, papriku, paradajz, pa meso. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku, ljute papričice i malo ulja ili masti.

Sve lagano izmešajte i nalijte s pola čaše vode (ili vina za jači ukus). Poklopite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.

Krčkajte oko 2,5 do 3 sata, povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo tečnosti.

Na kraju dodajte seckani peršun.

Služi se vruće, uz domaći hleb, pečeni krompir ili proju.

Ukus je bogat, dubok i blago dimljen.

Bonus video:

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Ona.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.