uživaćete u prazniku
Leskovački recept za prvomajski ćevap! Uz ovu caku roštilj meso će uvek biti ukusno i sočno, prosto nema boljeg!
Tradicionalno na Praznik rada na izletištima širom Srbije, širiće se miris roštilja. Danas predstavljamo jedan od načina za spremanje ćevapčića.
Tradicionalno na Praznik rada na izletištima širom Srbije, širiće se miris roštilja. Danas predstavljamo jedan od načina za spremanje ćevapčića.
U Bosni ćevape prave od mlevenog junećeg ili ovčijeg mesa, a u Srbiji i Makedoniji od mlevenog svinjskog i junećeg mesa. Obično se služe kao glavno jelo, u Srbiji u lepinji, u Bosni u somunu, sa iseckanim crnim lukom, kajmakom, mladim sirom.
Smatra se da su u Srbiji najbolji ćevapčići iz grada Leskovca, piše sajt Južna Srbija.
Leskovčani kažu da je najbolji način za pečenje ćevapa /ćevapčića/ kada se koristi roštilj na ćumuru, čiji je razmak između žica roštilja tačno osam milimetara.
Sastojci
1kg junetine od vrata
50ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno seckanog crnog luka i 3 čena belog luka, takođe sitno seckana
Priprema
Originalno se u vodi prokuva beli luk, so i biber pa kada se voda ohladi, sve se proceđeno sipa na meso seckano na kockice. Znači ide samo voda sa svim tim aromama – a bude stvarno dovoljno jako začinjeno.
I originalno, kockice preko noći stoje u frižideru pokrivene mokrom lanenom krpom. Sutradan se tek meso melje dva puta na mašini. Ako nemate mašinu za meso, a ne želite da koristite blender, u mesari tražite da vam meso odmah samelju 2 puta na mašini.
Nakon mlevenja meso treba da se „mesi“ još pola sata.
Zatim meso stoji pokriveno providnom folijom (ili lanenom krpom) još 3-4 sata, van frižidera.
Nakon tih par sati, a pre nego što se pređe na pravljenje ćevapa, u ovu količinu mesa se umeša i 1 kašičica sode bikarbone da budu „vazdušastiji“.
Meso se zatim provlači kroz poseban špric za pravljenje ćevapa. Glavna fora je da se dobro stisne i da nema puno vazduha, tj. da masa bude „sabijena“. Tako se dobiju oni ćevapčići koji „odskaču“ na roštilju kao da su gumene loptice.
Peći na roštilju uz stalno okretanje.
Bonus video:
Espreso/zadovoljna/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




