
nema bolje
Bosanska pita krompiruša po starom receptu: Ovako se generacijama pravi, a sočniju i ukusniju nećete pojesti
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.
Sastojci:
500 gr kora za pitu
2 kg krompir
4 glavice crnog luka
1 šolja ulja
soli po ukusu
1 kašičica bibera.

Za preliv:
šolja vode
so po potrebi.
Priprema:
Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.
Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.
Odvojite po tri kore sa strane.
Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.
Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.
Urolalajte i složite u podmazan pleh ili okruglu tepsiju.
Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.
Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.
Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.
Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.
Bonus video:
Espreso/ona/TM
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!