majstorski
Uskršnja pogača koja se mora naći na vašoj trpezi: Svaki zalogaj se pamti, a sprema se veoma jednostavno
Sprema se lako, a ukus je fantastičan.
Potrebno je:
- 40 ml mleka
- 50 ml ulja
- 20 gr kvasca svežeg
- 2 jaja
- 850-90 gr brašna
- 1 kašika šećera
Priprema:
U mleko stavili kvasac i kašiku šećera kad kvasac nadođe sipati u mleko i dodati jaja i žicom izmutiti.
Dodati pola brašna pa mešati varjačom. Dodavati po malo brašna ulje i umesiti glatko testo malo mekše. Ostaviti da odmori pokriveno.
Podeliti testo na dva dela jedno veći jedno manje. Veće razviti u pravougaoni pa ga iseći na trake sa jedne i druge strane sredina ostaje cela. Trake se prebaciju naizmenično ka sredini formirajući pletenicu koju stavljamo na sredinu pleha 24 cm obloženog pek paprirom.
Od ostatka testa izvaljati ti valjka i isplesti pletenicu i staviti oko prethodne pletenice do ivice pleha. Od folije napraviti manje loptice pa ih premazati uljem pa jednu staviti u stedinu, a ostale 4 na ivici pogače u obliki krsta. Kad pogača odmori i poraste premazati žumancetom,
Peći na 200 stepeni C 45 minuta da porumeni. Izvaditi loptice folije i u te rupe staviti farbana jaja.
Bonus video:
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




