Uskršnja pogača koja se mora naći na vašoj trpezi: Svaki zalogaj se pamti, a sprema se veoma jednostavno
Uskršnja pogača, Foto: Bakina kuhinja

majstorski

Uskršnja pogača koja se mora naći na vašoj trpezi: Svaki zalogaj se pamti, a sprema se veoma jednostavno

Sprema se lako, a ukus je fantastičan.

Objavljeno:

Potrebno je:

  • 40 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 20 gr kvasca svežeg
  • 2 jaja
  • 850-90 gr brašna
  • 1 kašika šećera

Priprema:

U mleko stavili kvasac i kašiku šećera kad kvasac nadođe sipati u mleko i dodati jaja i žicom izmutiti.

Pogača
foto: Bakina kuhinja

Dodati pola brašna pa mešati varjačom. Dodavati po malo brašna ulje i umesiti glatko testo malo mekše. Ostaviti da odmori pokriveno.

Podeliti testo na dva dela jedno veći jedno manje. Veće razviti u pravougaoni pa ga iseći na trake sa jedne i druge strane sredina ostaje cela. Trake se prebaciju naizmenično ka sredini formirajući pletenicu koju stavljamo na sredinu pleha 24 cm obloženog pek paprirom.

Pogača
foto: Bakina kuhinja

Od ostatka testa izvaljati ti valjka i isplesti pletenicu i staviti oko prethodne pletenice do ivice pleha. Od folije napraviti manje loptice pa ih premazati uljem pa jednu staviti u stedinu, a ostale 4 na ivici pogače u obliki krsta. Kad pogača odmori i poraste premazati žumancetom,

Peći na 200 stepeni C 45 minuta da porumeni. Izvaditi loptice folije i u te rupe staviti farbana jaja.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.