na glasu
Ovu tortu morate imati za Uskrs! Pored nje vam ne treba nijedna druga, gostima će pasti vilice
Recept za ovu tortu je prelep i svakome uspeva.
U praznično vreme, svi se sete jedne poslastice koja iz godine u godinu oduševljava goste.
Reč je o čokoladnoj Baron torti sa kojom nema greške.
Recept za ovu tortu je prelep i svakome uspeva.
Sastojci
ZA KORE
5 belanaca
prstohvat soli
200 g šećera
100 g mlevenih pečenih badema
2 kašike kakaa
ZA ČOKOLADNI KREM
5 žumanaca
200 ml mleka
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
20 g gustina
20 g kakaa
50 g čokolade za kuvanje
50 g mlečne čokolade
100 g putera
ZA FIL OD MALINA
200 g smrznutih malina
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
50 ml vode
1 puding od malina
1 kašika putera
za glazuru baron torte:
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika putera
1 kašika mleka
1 kašike ulja
Priprema
Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Onda odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Kako se šne bude formirao, dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.
Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papira za pečenje i presecite je na tri jednaka dela.
U malo mleka sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i ponovo dobro promešajte.
Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite da se polako zagreje. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom sve dok se krem ne zgusne.
Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.
Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi.
Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.
Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela.
Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore.
Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.
Baron torta je spremna za posluženje.
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




