Ovu tortu morate imati za Uskrs! Pored nje vam ne treba nijedna druga, gostima će pasti vilice
Baron torta, Foto: Printscreen/ Youtube/Recepti Brigita Husic

na glasu

Ovu tortu morate imati za Uskrs! Pored nje vam ne treba nijedna druga, gostima će pasti vilice

Recept za ovu tortu je prelep i svakome uspeva.

Objavljeno:

U praznično vreme, svi se sete jedne poslastice koja iz godine u godinu oduševljava goste.

Reč je o čokoladnoj Baron torti sa kojom nema greške.

Recept za ovu tortu je prelep i svakome uspeva.

Sastojci

ZA KORE

5 belanaca

prstohvat soli

200 g šećera

100 g mlevenih pečenih badema

2 kašike kakaa

ZA ČOKOLADNI KREM

5 žumanaca

200 ml mleka

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

20 g gustina

20 g kakaa

50 g čokolade za kuvanje

50 g mlečne čokolade

100 g putera

ZA FIL OD MALINA

200 g smrznutih malina

50 g šećera

1 kesica vanilin šećera

50 ml vode

1 puding od malina

1 kašika putera

za glazuru baron torte:

100 g čokolade za kuvanje

1 kašika putera

1 kašika mleka

1 kašike ulja

Priprema

Baron torta
Baron tortafoto: Printscreen/Instagram, sanja_homemade_cooking

Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Onda odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Kako se šne bude formirao, dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.

Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papira za pečenje i presecite je na tri jednaka dela.

U malo mleka sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i ponovo dobro promešajte.

Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite da se polako zagreje. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom sve dok se krem ne zgusne.

Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.

Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi.

Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.

Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela.

Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore.

Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.

Baron torta je spremna za posluženje.

03:11

U KUĆI 87-GODIŠNJAKA U SELU SALAŠ PRONAĐEN PRAVI ARSENAL ORUŽJA! Bombe, detonatori, puške.. Akcija policije na vreme sprečila katastrofu?!

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.