Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Torta za Uskrs ''Spartak'', Foto: Youtube/printscreen/Inspirations for All

ODUŠEVIĆETE SE

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Objavljeno:

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''.

Pored Reforme, Medovik, Španskog vetra, ova kraljica među tortama je godinama u top 5 poslastica koje naše domaćice prave za velike hrišćanske praznike.

Iako vam može delovati da je komplikovana za pravljenje, ispratite recept do kraja i videćete da je sve jednostavno i lako objašnjeno, pa ćete ubrzo moći da uživate u čarima ove ukusne i sočne torte.

Sastojci za Spartak toru:

  • 350 grama maslaca
  • 350 grama brašna
  • 650 ml mleka
  • 380 grama šećera
  • 70 grama meda
  • 100 grama mlevenih oraha
  • 5 grama praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 60 grama kakaa
  • 30 grama skroba
  • 10 grama vanilin šećera
  • 5 grama sode bikarbone
Najbolja trota za Uskrs
Najbolja trota za Uskrsfoto: Youtube/printscreen/Inspirations for All

Priprema po koracima

Prvo napravite kore:

U posudi pomešajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo i 30 grama kakaa, a zatim sve dobro promešajte.

U šerpici otopite 100 grama maslaca, pa dodajte 70 grama meda i 150 grama šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini. Zatim, ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem. Na kraju, dodajte 5 grama sode bikarbone.

Sjedinjenu tečnu smesu prebacite u posudu sa praškastim sastojcima i mešajte dok ne dobijete gustu masu, koja će postati testo za kore. Ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta.

Testo podelite na 6 ili 7 jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite na oblik kore.

Svaku koru izbockajte viljuškom i pecite po 7 minuta na 180 stepeni.

Priprema fila:

U 600 mililitara mleka dodajte 30 grama skroba, dobro promešajte, pa stavite na vatru.

U posebnoj posudi pomešajte 130 grama šećera, 10 grama vanilin šećera i 2 jaja, pa sve dobro umutite.

Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koje je na vatri i stalno mešajte dok se masa ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.

Kada se smesa ohladi, ponovo je izmiksajte. U drugoj posudi umutite 200 grama maslaca, a zatim postepeno dodajte žutu smesu kašikom, uz stalno mešanje mikserom.

Tortu slažite na sledeći način: počnite sa prvim slojem kore, zatim je premažite filom, pazeći da ravnomerno rasporedite fil tako da ima dovoljno za svaku koru. Pospite malo oraha, pa ponovo stavite koru, i tako redom, dok ne dođete do poslednjeg sloja, koji treba da bude kora.

Za glazuru, u posudi pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitara mleka i 50 grama maslaca. Dobro promešajte sve sastojke, a zatim kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

Espreso/TM


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.