Ovo je najzdravija riba u konzervi! Ako je volite, samo ovu kupujte
Riba, Foto: Printscreen

da li ste znali?

Ovo je najzdravija riba u konzervi! Ako je volite, samo ovu kupujte

Zašto se stalno postavlja pitanje da li je i koja riba iz konzerve zdrava?

Objavljeno:

Stalna dilema gotovo svakog čoveka je da li je i koja riba iz konzerve zdrava. Sada su stručnjaci konačno dali odgovor na ovo pitanje.

Zašto se stalno postavlja pitanje da li je i koja riba iz konzerve zdrava?

Naime, konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

"Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana, odnosno, riba iz konzerve.

Evo šta sadrži konzerva tunjevine: Mnogi je jedu svakodnevno, a nisu svesni šta unose u sebe, šokiraćete se!

Otkriveni alarmantni nivoi žive u tunjevini

Tuna, Tunjevina
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

To su sigurno, kaže, sardele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje.

Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.

"Konzervisane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna", rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Tuna
foto: Profimedia

Kako jesti sardele?

Zdravstvene smernice nedeljno preporučuju dve do tri porcije ribe s niskim udelom žive, a Kording preporučuje da je pomešate s testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

Sardina
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

“Lično najviše volim da iz izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu”, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ubaci u ishranu.

Bonus video:

02:35

Počela sezona krpelja: Kako se zaštititi i šta prvo uraditi ukoliko vas ujede?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.