Evo ko nikako ne bi smeo da jede ribu iz konzerve! Smatra sa jednom od najzdravijih, a može izazvati ovo
Sardina, Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

PAŽNJA

Evo ko nikako ne bi smeo da jede ribu iz konzerve! Smatra sa jednom od najzdravijih, a može izazvati ovo

Zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima.

Objavljeno: 16:07h

Kada je reč o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, jer je to - sardina.

- Uvek se preporučuje da se tunjevina ograniči zbog žive. Tuna živi duže od mnogih drugih riba i jede manje ribe koje su već kontaminirane živom, u procesu koji se naziva bioakumulacija. To znači da sadrži veće nivoe žive od mnogih drugih riba - kaže Rebeka Mekmanamon, registrovani dijetetičar.

Ako želite više masti da unosite u svoj organizam, onda bi trebalo da se okrenete sardini. Skromna sardina je izbor broj jedan, prema stručnjacima, delom i zato što je jedna od riba sa najnižim sadržajem žive koju možete kupiti. I u nutritivnom smislu je pobednik: ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga od svih konzerviranih riba, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube, piše "Telegraph".

1 / 3 Foto: Ramon Grosso Dolarea / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove male ribe takođe sadrže vitamin D i fosfor (dobar za jake kosti i zube), vitamin B12 i holin (za zdrav nervni sistem), selen i cink (za imuni sistem), gvožđe (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kalijum (za zdravlje srčanih mišića). Isto tako, sadrže dosta proteina - 22,6 grama proteina u svakoj konzervi.

Ko ipak ne bi trebalo da jede sardine?

Zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima. Recimo, kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u njima, piše "WebMD". Dakle, najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina — vrste hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Masne ribe kao što su sardine i inćuni imaju visok sadržaj purina. Ako imate giht, možete pronaći druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete uzimati dodatke ribljeg ulja ili jesti ribu sa belim mesom kao što je bakalar.

00:22

Hapšenje u Nišu u nastavku borbe protiv korupcije

(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.