probajte
Volite domaće knedle u supi? Uz ove savete neće se lepiti i raspadati, domaćice često greše kada ih prave
Pravljenje knedli nekada deluje kao vrlo zahtevan kulinarski zadatak
Po hladnom danu nema ničeg lepšeg od tanjira tople supe sa domaćim knedlama, zar ne? No, pravljenje knedli nekada deluje kao vrlo zahtevan kulinarski zadatak, budući da često mogu da ispadnu tvrde, ili pak suviše meke i da se raspadaju… Ako imate ovaj problem – ne brinite! U nastavku otkrivamo jednostavan recept i nekoliko trikova zahvaljujući kojima će vaše knedle uvek biti savršeno sočne i prozračne.
Da bi knedle bile lagane i mekane, ključno je postići pravu konzistenciju smese. Previše griza može da ih stvrdne, dok premalo može da dovede do raspadanja u supi.
Takođe, način dodavanja u supu i temperatura ključanja igraju važnu ulogu u uspehu ovog jela.
U nastavku pogledajte osnovni i najjednostavniji recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr:
Domaće knedle od griza
Sastojci:
1 celo jaje
4 ravne kašike ulja
8 ravnih kašika pšeničnog griza
prstohvat soli
Priprema:
U činiji viljuškom dobro umutite jaje sa prstohvatom soli.
Dodajte četiri kašike ulja i ponovo dobro promešajte.
Umešajte osam ravnih kašika griza i mešajte dok smesa ne postane homogena.
Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta da griz nabubri i da se smesa zgusne.
U međuvremenu, zagrejte supu do laganog ključanja; izbegavajte visoko ključanje.
Malom kašičicom, prethodno umočenom u supu, vadite male količine smese i lagano spuštajte u supu. Knedle će se proširiti tokom kuvanja, pa pazite na veličinu.
Kuvajte ih oko pet minuta na laganoj vatri, pa ugasite šporet, poklopite šerpu i ostavite knedle još nekoliko minuta da odmaraju da postanu mekane i prozračne.
Evo još nekoliko saveta koji će vam pomoći da napravite savršene knedle od griza:
- Ako želite mekše knedle, umesto ulja možete dodati kašičicu otopljenog putera.
- Za dodatni ukus, knedle možete začiniti prstohvatom sitno seckanog peršuna.
- Pre nego što stavite sve knedle u supu, testirajte jednu da biste bili sigurni da je konzistencija prava.
- Ne mešajte ih previše da se ne raspadnu.
- Ako želite tvrđe knedle, u smesu dodajte dodajte malo vode.
Bonus video:
(Espreso/DANAS/Prenela:M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




