Tradicionalni kolač mađarskih Jevreja zaludeo sve! Bolji od srpskih pita, samo srećnici znaju recept
Flodni, Foto: Printscreen/Youtube/tastewithkevin

napravite

Tradicionalni kolač mađarskih Jevreja zaludeo sve! Bolji od srpskih pita, samo srećnici znaju recept

Flodni potpuno ohladite pa ga tek onda secite na kocke.

Objavljeno: 11:19h

Sastojci

Za testo:

250 g putera (ili margarina)

500 g oštrog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

4 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

20 g svežeg kvasca + 50 ml mleka + 1 kašičica šećera

100 g kisele pavlake

Za premaz:

oko 300 g pekmeza od kajsija

Za nadev od jabuka:

1 kg jabuka

40 g putera

sok od pola limuna

5-6 kašika šećera (u zavisnosti od slatkoće jabuka)

1 kašičica cimeta

Za nadev od maka:

250 g mlevenog maka

130 g šećera

100 ml mleka

1 kašičica arome vanile

Za nadev od oraha:

250 g mlevenih oraha

100 g šećera

100 ml mleka

1 kašičica arome vanile

Još:

1 jaje za premazivanje odozgo

Priprema

Testo

U veću plastičnu vanglu stavite puter sobne temperature iseckan na listiće. Dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i vanilin šećer pa viljuškom dobro promešajte da dobijete mrvičastu smesu.

Kvasac rastvorite u toplom (ali ne vrelom) mleku, dodajte kašičicu šećera i ostavite sa strane 10-ak minuta da se aktivira.

Dodajte u vanglu nadošli kvasac i kiselu pavlaku, izmešajte koliko može pa rukom zamesite fino mekano testo. Po potrebi dodajte još malkice brašna. Testo će biti fino glatko i neće se lepiti za ruke.

Testo oblikujte u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Za to vreme pripremite nadeve i ohladite ih pre slaganja pite.

Nadev od jabuka

Jabuke ogulite, narendajte i ocedite rukom od viška soka. U šerpu stavite puter, pa stavite na vatru i dodajte rendane jabuke. Dodajte šećer po ukusu, limunov sok i cimet, sve dobro izmešajte i dinstajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Ostavite sa strane da se hladi.

Nadev od maka

Stavite mak u šerpu, izmešajte sa šećerom pa nalijte toplo mleko zagrejano u mikrotalasnoj i aromu vanile. Napomena: Nemojte dodati svo mleko odjednom već postepeno malo po malo, jer možda neće svaki mak upijati isto. Zavisi kako je mleven. Treba da dobijete mazivu smesu, ni retku a ni prečvrstu.

Stavite šerpu na vatru pa prokuvajte mak na srednjoj vatri 2-3 minuta uz stalno mešanje da ne zagori. Ostavite sa strane da se hladi.

Nadev od oraha

Orahe sameljite u secku, prebacite ih u šerpu, dodajte šećer i izmešajte. Nalijte zagrejano mleko, takođe malo po malo, dodajte aromu vanile i isto kao i nadev od maka, prokuvajte na srednjoj vatri 2-3 minuta uz mešanje. Napomena: Nadev od oraha biće ređi nego nadev od maka, ali hlađenjem se steže pa će ohlađen biti taman kako treba, fino maziv.

Savet: Ako vam se nadevi ipak previše stegnu kad se ohlade, samo dodajte par kapi mleka pre slaganja kolača, tako da budu lako mazivi.

Slaganje kolača

Izvadite testo iz frižidera. Dobro pobrašnite radnu površinu pa testo podelite 4 dela. Pripremite dublji pleh dimenzija 32×22 cm ili neki sličan.

Oklagijom tanko razvijte prvo testo na veličinu pleha, namotajte ga na oklagiju i pažljivo prebacite u pleh.

Testo premažite tankim slojem pekmeza od kajsija (3-4 kašike). Napomena: Ne preterujte sa pekmezom jer će se klizati kada preko njega budete raspoređivali prvi nadev.

Na pekmez nanesite prvo nadev od oraha. Najlakše je da svugde nabacate po malo i samo rasporedite kašikom bez mnogo povlačenja da se pekmez ispod ne bi pomerao.

Ponovite postupak za drugo testo i stavite ga preko nadeva od oraha. Opet ga premažite tankim slojem pekmeza pa nanesite nadev od maka, takođe pažljivo tako što svugde nabacate kašikom po malo i rasporedite.

Poklopite trećim testom koje takođe premažete pekmezom i na kraju rasporedite nadev od jabuka. Poklopite ga četvrtim testom.

Za premaz pite razdvojte belance od žumanca. Pitu najpre premažite umućenim žumancetom, i viljuškom napravite šare u vidu talasa. Ostavite tako da se žumance prosuši 20-ak minuta. Za to vreme uključite rernu da se greje na 180 stepeni.

Sada još jednom pitu premažite umućenim belancetom i izbockajte je čačkalicom. Stavite kolač da se peče 10-ak minuta. Pošto će jako brzo porumeneti zbog premaza od jaja, pokrijte ga alu folijom, i nastavite peći na smanjenoj temperaturi na 170 stepeni još oko 30 minuta. Dakle, ukupno oko 40 minuta.

Napomena: Ako ne želite šare na piti, možete je odmah samo klasično premazati celim umućenim jajetom.

Flodni potpuno ohladite pa ga tek onda secite na kocke.

00:56

Skandalozno ponašanje opozicije u Novom Sadu! Pokušavaju nasilno da uđu u Skupštinu

(Espreso/mysticcakes/ Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.