Kad budete spremili somun na ovaj način pekara vam više neće pasti na pamet: Mekan kao duša, a spreman za tili čas
Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

uživajte u ukusu

Kad budete spremili somun na ovaj način pekara vam više neće pasti na pamet: Mekan kao duša, a spreman za tili čas

Ovi somuni su idealni za sendviče ili kao zamena hleba za ručak

Objavljeno:

Ako volite somune iz pekare, naučite kako da ih napravite sami, brzo i lako.

Svima nam se barem jednom desilo da se vratimo iz prodavnice, a zaboravili smo da kupimo sve sa spiska, u većini slučajeva to bude baš hleb koji nam treba za sve što smo planirali tog dana. Nema veze, nema potrebe vraćati se u prodavnicu ili pekaru, napravite ove male mekane lepinje koje su gotove brže nego što možete da zamislite.

Sastojci:

– 500 gr brašna – 30 gr svežeg kvasca ili kašičica suvog kvasca – 100 ml tople vode – 200 ml mleka – 2 kašike ulja – 2 kašičice šećera – 2 kašičice soli

Priprema:

Najpre ćemo u veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mleko, toplu vodu, ulje, so i 250 gr. brašna, i dobro zamešati varjačom, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umesiti testo. Zamešano testo, pokrićemo krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 30 minuta. Nakon toga kada naše testo naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gde ćemo premesiti testo i podeliti ga u 8 loptica. Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje, piše Direktno.

Peku se u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.

Ovi somuni su idealni za sendviče ili kao zamena hleba za ručak, a možete u njih staviti i ćevapčiće. Šta god da odaberete, prijatno vam bilo.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.