uživajte u ukusu
Kad budete spremili somun na ovaj način pekara vam više neće pasti na pamet: Mekan kao duša, a spreman za tili čas
Ovi somuni su idealni za sendviče ili kao zamena hleba za ručak
Ako volite somune iz pekare, naučite kako da ih napravite sami, brzo i lako.
Svima nam se barem jednom desilo da se vratimo iz prodavnice, a zaboravili smo da kupimo sve sa spiska, u većini slučajeva to bude baš hleb koji nam treba za sve što smo planirali tog dana. Nema veze, nema potrebe vraćati se u prodavnicu ili pekaru, napravite ove male mekane lepinje koje su gotove brže nego što možete da zamislite.
Sastojci:
– 500 gr brašna – 30 gr svežeg kvasca ili kašičica suvog kvasca – 100 ml tople vode – 200 ml mleka – 2 kašike ulja – 2 kašičice šećera – 2 kašičice soli
Priprema:
Najpre ćemo u veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mleko, toplu vodu, ulje, so i 250 gr. brašna, i dobro zamešati varjačom, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umesiti testo. Zamešano testo, pokrićemo krpom i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 30 minuta. Nakon toga kada naše testo naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gde ćemo premesiti testo i podeliti ga u 8 loptica. Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje, piše Direktno.
Peku se u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.
Ovi somuni su idealni za sendviče ili kao zamena hleba za ručak, a možete u njih staviti i ćevapčiće. Šta god da odaberete, prijatno vam bilo.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




