Ovaj sastojak bacamo, a od hleba može da napravi veknu mekanu kao duša! Kiflice nežne kao pahulja za par sekundi
Kiflice, ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Home Made Recipes

probajte

Ovaj sastojak bacamo, a od hleba može da napravi veknu mekanu kao duša! Kiflice nežne kao pahulja za par sekundi

Nekad nam prija hrskavo pecivo, ali kada je reč o hlebu, pogači i kiflicama, jedna od ključnih stvari je da budu mekani, nežni i lagani poput oblaka, a to nije tako teško postići

Objavljeno:

Količina glutena igra važnu ulogu u tome koliko će pecivo biti mekano, a postoji fenomenalan način da se ona smanji tako da dobijete lagan i nežan domaći hleb.

Nekad nam prija hrskavo pecivo, ali kada je reč o hlebu, pogači i kiflicama, jedna od ključnih stvari je da budu mekani, nežni i lagani poput oblaka, a to nije tako teško postići. Koliko će pecivo biti mekano, odnosno kakva će mu biti tekstura zavisi od glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama poput raži i ječma. Ukoliko je glutena više, hleb će zahtevati više žvakanja, a ako ga ima manje, on je mekši.

Proja, Jelo, Recept, Pecivo
foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi se gluten "smirio", često se koriste sastojci koji treba omekšaju testo, kao što su mleko, puter, jaja, ulje itd, ali postoji jedan kojeg se nikad ne setite, a može da bude vrlo efikasan.

U pitanju je skrob – što ga više ima, to će pecivo biti mekanije, a u povećavanju količine skroba u testu može vam pomoći krompir, povrće poznato po ogromnom udelu skroba. Štaviše, samo jedan krompir srednje veličine sadrži oko 31 g skroba!

Kako iskoristiti krompir za mekše pecivo?

krompir, Jelo, Povrće
foto: Nerijus Liobe / Panthermedia / Profimedia

Postoji više načina da se skrob iz krompira iskoristi prilikom pripreme testa da bismo dobili vazdušastije i mekane lepinje, pogače, pite, hlebove i kiflice. Jedan od njih je da ubacite kuvan i ispasiran krompir, ali je još jednostavnije da upotrebite vodu u kojoj se krompir kuvao. Prilikom termičke obrade u vodi, krompir će iskustiti velike količine skroba, a ovaj trik se lako dodaje receptu za pecivo tako što se jednostavno vodom od kuvanja krompira zamene voda ili mleko u odnosu 1:1.

Dakle, ako u receptu stoji da sipate 200 ml vode, samo sipajte 200 ml vode koja vam je ostala posle kuvanja krompira i dobićete još mekše pecivo.

Bonus video:

05:40

Dečakove suze ujedinile Srbiju! Za Stefanov bolji život skupljena sredstva u rekordnom roku

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.