Doktor Voja otkrio od kog mesa se začepljuju arterije i oboli srce: Nema pogubnijeg za zdravlje, bežite od njega
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV

pažnja

Doktor Voja otkrio od kog mesa se začepljuju arterije i oboli srce: Nema pogubnijeg za zdravlje, bežite od njega

Iako je meso često neophodan izvor proteina za naše telo, neke vrste mesa treba izbegavati zbog sadržaja masti.

Objavljeno: 09:37h

Koje meso je najbolji izbor je jedno od najčešćih pitanja koje mnogi ljubitelji mesa postavljaju. A na ovo pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić tokom jednog od gostovanja u programu Prve televizije.

"Svaki dan za ručak treba jesti parče mesa, možete jesti i soju, ali ja ne volim soju. Najkvalitetnije meso, da vam kažem, kada uđete u američku mesaru, najčešće se jede govedina. A ne teletina ili junetina. Zašto? Veoma je crveno, što govori o sadržaju gvožđa, a gde ima gvožđa ima i cinka.

Kada uzmete parče govedine, često imate beličastu mast, zdravo je, ima vitamin D. A govedina je daleko bolja od svinjetine. Uzmite samo but od svinje, a kada se osuši, pojedite samo crveni deo", rekao je on, prenosi Krstarica.

Koje meso treba da izbegavamo?

Iako je meso često neophodan izvor proteina za naše telo, neke vrste mesa treba izbegavati zbog sadržaja masti. Oni mogu izazvati nakupljanje lošeg (LDL) holesterola koji može dovesti do začepljenja arterija i srčanih oboljenja.

Postoje četiri vrste mesa koje treba da izbacimo iz ishrane:

1 / 6 Foto: Profimedia

Odrezak

Klasični ribnjak sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti na porciju od 115 grama, dok filet minjon ima 10 grama zasićenih masti po porciji iste težine.

Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su gvožđe i proteini, prekomerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Doktorka Kezija Džoj kaže da masni komadi crvenog mesa (kao što je biftek) mogu izazvati upalu u telu i povećanje telesne težine kada se jedu u velikim količinama.

Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg holesterola (LDL) i doprineti srčanim oboljenjima.

Jagnjetina

Iako mnogi ne mogu da zamisle slavlje bez jagnjetine, ona takođe nije jedna od zdravih opcija. Sadrži 11 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama, a jagnjeća plećka i kotleti sadrže 9 grama masti po istoj porciji.

Jagnjetina je takođe crveno meso, koje se preporučuje da se konzumira najviše jednom nedeljno, posebno ako imate visok holesterol ili porodičnu istoriju kardiovaskularnih bolesti. Ako pripadate ovoj grupi, bilo bi dobro da ovo meso potpuno izbacite iz ishrane.

Svinjska rebra

Iako su veoma ukusna i mnogima posebno slatka, toliko su masna da se to može videti golim okom.

Uz porciju od 115 grama rebara, u organizam ćete uneti čak 13 grama zasićenih masti.

Kobasice

Mesni proizvodi se nalaze na skoro svakoj listi namirnica koje nisu dobre za naš organizam.

Sušene kobasice sadrže šest grama zasićenih masti na porciju od 50 grama, kao i ogromnih 350 do 500 miligrama natrijuma.

20:00

VEČERNJI DNEVNIK 18.02.2025.

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.