Ovo je bilo glavno jelo na stolovima, a danas ga se niko ne seća! Otimali su se za njega, kad čujete naziv znaćete
Ajmokac, Foto: Printscreen/Youtube/Jelena Bekvalac

podsetite se

Ovo je bilo glavno jelo na stolovima, a danas ga se niko ne seća! Otimali su se za njega, kad čujete naziv znaćete

Ovo jelo se pravi sa piletinom u sosu od belog luka.

Objavljeno:

Červiš ili Ajmokac bilo je jedno od glavnih jela na našim trepzama, a danas je zaboravljeno.

Ovo jelo se pravi sa piletinom u sosu od belog luka.

Ukoliko ste i vi zaboravili neke od sastojaka koje idu u njega, u nastavku vas podsećamo.

SASTOJCI

1 pileće grudi

1 batak sa karabatakom

5 čena belog luka

3 do 5 kašika brašna

1l vode

so po ukusu

biber po ukusu

PRIPREMA

Prvo u šerpu naspite 1l vode, pa u njoj kuvajte meso nekih 20 minuta. Kada se piletina ohladi izvaditi je iz vode, a čorbu koja je ostala ostavite kako biste je iskoristili kasnije. Kada se meso dovoljno ohladi usitniti ga, ali ne nožem, nego rukama jer nije potrebno sečeno, već cepkano vlaknasto meso.

Nakon što usitnitre meso, isečete 5 čena belog luka i propržite sa malo ulja. Kada ga upržite dodajte brašno, a potom i malo čorbe koju ste prethodno sačuvali i sve mešate dok ne dobijete kompaktnu gustu smesu. U smesu dodajte i soli i bibera po ukusu. Na samom kraju dodajte još malo brašna kako biste dobili veću gustinu, a potom u smesu dodajte i meso koje ste prethodno iscepkali i sve zajendo mešate još nekih 10 minuta, po želji možete dodati i povrće.

Error in getting video.

02:42

Đura Mornar o Dari Bubamari i tome kako je Folk postao zvanična kultura u Srbiji

(Espreso/Srbija danas/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.