Ova torta se zove đavolja jer tera ljude na greh: Niko ne može da joj se odupre, recept kojeg se plaše
Đavolja torta, Foto: Tim Hill / Alamy / Profimedia

spremite

Ova torta se zove đavolja jer tera ljude na greh: Niko ne može da joj se odupre, recept kojeg se plaše

Neki smatraju da je tamna boja i bogati ukus razlog zašto je ova torta dobila takvo ime.

Objavljeno:

"Devil's food cake" ili "đavolja torta" postala je popularna početkom 20. veka.

Sastoji se od nekoliko slojeva ali istovremeno i prozračnog biskvita i bogatog čokoladnog krema.

Još jedan prepoznatljivi detalj svakako je njena boja koja je gotovo crna, a neretko se njen ukus upoređuje s onim koji ima "red velvet cake" - torta crveni baršun.

Neki smatraju da je tamna boja i bogati ukus razlog zašto je ova torta dobila takvo ime. Drugi tvrde da je pojam "deviled" tada već bio korišten za začinjena i intenzivna jela, pa je ime odgovaralo, navodi Jutarnji list.

Đavolja torta
Đavolja tortafoto: Tim Hill / Alamy / Profimedia

Postoji i teorija da je "Devil's food cake" sušta suprotnost "angel food" kolaču, pa su mu dali ime koje je njegova potpuna suprotnost. Istina je da nema tačnog odgovora, pa možete odabrati onu teoriju koja vam se najviše sviđa. Kako god bilo, ova torta će se sigurno naći u knjizi recepata svakog ljubitelja čokolade, a ako ste se prepoznali, a recept za tortu još nije u vašoj svesci, možda je sada vreme da ispravite to.

Sastojci za biskvit:

- 200 g glatkog brašna

- 50 g kakao praha

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1 kašilica praška za pecivo

- 1/4 kašičice soli

- 150 g maslaca (omekšalog)

- 200 g smeđeg šećera

- 100 g kristalnog šećera

- 2 velika jaja (sobne temperature)

- 1 kašika ekstrakta vanilije

- 120 ml kiselog mleka

- 120 ml sveže kuvane kafe (ohlađene)

Sastojci za krem:

- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)

- 200 ml slatke pavlake

- 1 kašičica maslaca

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Pripremite dva okrugla kalupa za tortu (razmera20 cm) - premažite ih maslacem i obložite papirom za pečenje. U činiji prosejte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane. U drugoj činiji miksajte maslac, smeđi i kristalni šećer dok smesa ne postane penasta (oko 3-4 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja, pa umešajte ekstrakt vanile. Naizmenično dodajte suve sastojke i kiselo mleko u smesu od maslaca. Počnite i završite sa suvim sastojcima. Na kraju umešajte ohlađenu kafu - smesa će da bude malo ređa, što je normalno.

Podelite smesu ravnomerno u dva kalupa i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz rerne i ostavite biskvite da se hlade 10 minuta u kalupima, zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Za krem naseckajte tamnu čokoladu i stavite je u činiju. U šerpici zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, zatim je prelijte preko čokolade. Ostavite da odstoji 2-3 minuta, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi, pa ostavite krem da se ohladi i zgusne do mazive konzistencije (oko 30 minuta). Na stalak za tortu ili tanjir stavite prvi sloj biskvita. Premažite ga tankim slojem krema. Na njega stavite drugi sloj biskvita i ravnomerno premažite celu tortu preostalim filom. Po želji ukrasite sveže narendanom čokoladom ili pospite kakao prahom.

03:12

Svetosavski bal u Londonu okupio poznate

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.