Ovu poslasticu smo ukrali od Turaka, nijedna torta ni kolač joj nisu ravni: Ništa savršenije nećete okusiti
Keškul, Foto: Printscreen/Youtube/Kuh Poh

fantazija

Ovu poslasticu smo ukrali od Turaka, nijedna torta ni kolač joj nisu ravni: Ništa savršenije nećete okusiti

U pitanju je puding na bazi badema koji ćete zavoleti u trenu.

Objavljeno:

Keškul je poznata poslastica koju smo preuzeli od Turaka, a ništa manje nije ukusan od baklave.

U pitanju je puding na bazi badema koji ćete zavoleti u trenu.

Sastojci

Keškul
Keškulfoto: Printscreen/Youtube/ Maidina Kuhinja

za bazu:

1 litar mleka

150 g šećera

pola šolje mlevenih badema

1 kašičica ekstrakta vanile

za sos:

50 g kukuruznog ili pšeničnog skroba

200 ml mleka

1 jaje

za ukrašavanje:

Mleveni bademi, pistaći ili kokos

Priprema:

Bademe prvo malo propecite na tiganju na srednjoj temperaturi ringle uz konstantno mešanje sve dok ne dobiju zlatnu boju. U šerpu sipajte litar mleka i šećer i grejte dok ne postane vruće, ali da ne provri.

U međuvremenu, pomešajte 200 ml mleka sa kukuruznim skrobom i jajetom, pa umutite žicom sve dok ne postane glatko. Postepeno sipajte u tu smesu dve kutlače vrućeg mleka uz konstantno mešanje sve dok se smesa ne zagreje. Kada se sve lepo sjedini i ugreje, sipajte u vruće mleko uz neprekidno mešanje sve dok ne dobijete konzistenciju pudinga.

U skuvani puding dodajte propržene bademe i ekstrakt vanile i mešajte dok se ne skuva sve zajedno i ne zgusne, što je oko tri do četiri minita. Tek na kraju dodajte mlevene bademe i poslastica je spremna za posluženje.

Sipajte keškul u staklene činije ali postepeno kako bi se stvorili vazdušni mehurići koji će potom na površini napraviti šaru kada se skroz ohladi. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa ukrasite sa mlevenim bademima, pistaćima, kokosom ili pak cimetom ukoliko neko najviše njega voli.

Prijatno!

02:47

Inspektor blaza izjava

(Espreso/Ona.telegraf/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.