Žene u Jugoslaviji su obožavale da prave ovu čorbu: I danas se jede, a recept već godinama niko ne menja
Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Ukusno

Žene u Jugoslaviji su obožavale da prave ovu čorbu: I danas se jede, a recept već godinama niko ne menja

Recept za starinsku belu čorbu

Objavljeno:

Bela čorba je starinsko jelo koje se lako pravi.

Sastojci:

– 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)

– 1 veći krompir

– 2 šargarepe

– 1 peršun (koren i listovi)

– 1 manji celer (koren)

– 1 glavica crnog luka

– 2 čena belog luka

– 1 l vode

– 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)

– 200 ml kisele pavlake

– 2 kašike brašna

– 1 žumance

– 2-3 kašike ulja ili maslaca

– so i biber po ukusu

– lovorov list (opciono)

– sok od jednog limuna

Priprema:

Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada bude kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.

Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice. Crni luk sitno iseckajte.

U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje, piše City Magazine.

Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.

Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.

Priprema zaprške:

U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom i zatim lagano umešajte sve u čorbu.

Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još pet do 10 minuta uz povremeno mešanje.

Poslužite toplu čorbu sa posutim svežim peršunom.

Bonus video:

00:34

Edin Džeko kiti muzičare

(Espreso/N1/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.