Domaći kroasani koji se tope u ustima: Nema promašaja sa ovim receptom, nećete znati kad vam je dosta
Foto: Elmar Gubisch / imago stock&people / Profimedia

prijatno

Domaći kroasani koji se tope u ustima: Nema promašaja sa ovim receptom, nećete znati kad vam je dosta

Priprema možda zahteva malo truda, ali nagrada je neprocenjiva – savršeno lisnato testo koje se topi u ustima i kremasta pistać nota.

Objavljeno:

Kroasani su sinonim za savršeno zimsko ili nedeljno jutro, kada se kućom širi miris sveže pečenog testa.

Uz dodatak bogatog krema od pistaća, postaju prava poslastica kojoj je teško odoleti.

U nastavku otkrivamo kako da sami napravite i domaći krem od pistaća, koji će podići vaše kroasane na novi nivo.

Sastojci za kroasane:

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 50 g šećera
  • 10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 g putera (hladnog, isečenog na tanke listiće)
  • 1 jaje (za premazivanje)

Sastojci za krem od pistaća:

  • 200 g neslanih pistaća
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 ml mleka
  • 50 g bele čokolade (istopljene) 1 kašičica vanilin ekstrakta

Priprema kroasana:

U činiji pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne zapeni. Dodajte brašno i so, pa umesite glatko testo. Prekrijte krpom i ostavite da narasta 1 sat.

Testo razvucite u pravougaonik, pa preko njega rasporedite hladan puter. Preklopite testo kao pismo (gornju i donju stranu ka sredini), zatim ga ostavite u frižideru 30 minuta. Ovaj postupak ponovite tri puta kako biste dobili lisnatu strukturu.

Kada završite sa preklapanjem, testo razvucite u veliki pravougaonik i isecite trouglove. Svaki trougao uvijte u kroasan, počevši od šireg kraja.

Kroasane poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i ostavite da odmore još 20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Priprema domaćeg krema od pistaća:

  1. Blanširajte pistaće tako što ćete ih kratko prokuvati u vodi, a zatim skinuti ljuske.
  2. U blenderu usitnite pistaće dok ne dobijete pastu. Dodajte šećer u prahu, mleko, istopljenu belu čokoladu i vanilin ekstrakt, pa sve zajedno blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Krem čuvajte u staklenoj tegli u frižideru do upotrebe.

Finalni korak:

Ohlađene kroasane rasecite na pola i filujte kremom od pistaća. Po želji, pospite dodatnim mlevenim pistaćima ili prah šećerom. Ove kroasane najbolje je poslužiti uz šoljicu kafe ili čaja, uživajući u svakom zalogaju ove sofisticirane poslastice!

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.