Ne možete biti pravi pravoslavac ako ne znate kako se pravilno lomi kolač: Mnogi zaborave na ova 2 bitna rituala
Foto: M.M./ATAImages

malo ko zna

Ne možete biti pravi pravoslavac ako ne znate kako se pravilno lomi kolač: Mnogi zaborave na ova 2 bitna rituala

Procedura je sledeća

Objavljeno:

Za krsnu slavu, priprema se slavski kolač, okrugla pogača koja simbolizuje Hrista kao "hleb života", a vino kojim se preliva predstavlja Hristovu krv.

Kolač se pravi od pšeničnog brašna, a sastojci zavise od toga da li je slava posna ili mrsna. Posna pogača se pravi od vode, brašna i kvasca, dok mrsna pogača ima dodatak žumanaca za lepu boju.

Po pravilu, slavski kolačt reba da osvešta sveštenik, a to se najčešće čini u rano jutro, u crkvi ili u kući domaćina. Sveštenik je taj koji seče, odnosno lomi slavski kolač. Procedura je sledeća: sveštenik podiže kolač pred ikonom izgovarajući odgovarajuću molitvu, seče ga "krstoobrazno" i preliva vinom. Domaćin i sveštenik okreću kolač, pevajući tri crkvene pesme.

Slavski kolač
foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

Dva običaja za koji mnogi ne znaju jeste da se slavski kolač poljubi (što čine svi članovi porodice) pre nego što ga sveštenik i domaćin izlome, kao i da je tom prilikom važno da se izgovari sledeći tekst:

"Hristos je među nama" i "Jeste i biće", istakao je sveštenik Vuk Jovanović i napomenuo da svi ovi rituali postoje kako bi se porodici i domaćinstvu osigurala zaštita, blagostanje, a "život im bio oplemenjen". Na kraju obreda svi ljube krst i sledi čestitanje damaćinu.

Bonus video:

02:08

Split ovo ne pamti: Na koncertu Harisa Džinovića pojavilo se hiljade ljudi više od kapaciteta objekta

(Espreso/Mondo/Prenela:M.S..)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.