U Bosni paprike ne pune mesom već ovim: Starinsko jelo koje svi obožavaju - idealne su za vreme leta, spremne začas
Morate isprobati ovaj recept, Foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinj

recept

U Bosni paprike ne pune mesom već ovim: Starinsko jelo koje svi obožavaju - idealne su za vreme leta, spremne začas

U susednoj Bosni punjene paprike leti se uglavnom spremaju bez mesa, a kao sjajna zamena koristi se jedna jeftina namirnica

Objavljeno:

Zimi sarma, leti punjene paprike. Mnogo je varijacija ovog recepta, a mi vam ovog puta donosimo jednu tradicionalnu bosansku varijantu bez koje su topli dani u susednoj državi nezamislivi.

I dok se kod nas paprike uglavnom pune mesom i pirinčem, pa potom kuvaju u soku od paradajza, u Bosni i Hercegovini domaćice prave nadev od krompira i peku ih u rerni.

Pripremite osam srednje velikih paprika
Pripremite osam srednje velikih paprikafoto: Bokina kuhinja/ Youtube/ Printscreen

Pošla vam je voda na usta? Nećemo vas više držati u neizvesnosti, u nastavku donosimo recept za punjene paprike na starinski bosanski način.

Punjene paprike na bosanski način

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg krompira
  • 2 veće glavice luka
  • 2-3 čena belog luka
  • so
  • sveže mleveni biber
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike, može i dimljena
  • 1 dcl ulja
  • 8 srednje velikih paprika
  • 1 čašica kisele pavlake ili milerama

Priprema:

Krompir izrendajte ili iseckajte na kockice.

Sitno naseckajte crni i beli luk.

Krompir dobro ocedite (pogotovo ako je rendan), pa redom dodajte luk, beli luk, so, sveže mleveni biber, slatku papriku i ulje. Sve sastojke dobro izmešajte i po potrebi i ukusu dodajte još začina.

Paprike operite, odsecite gornji deo i punite smesom od krompira. Napomena: ne pritiskajte previše krompir da punjenje ne bi bilo nabijeno.

Vatrostalnu posudu nauljite i punjene paprike složite jednu do druge. Ostatak smese od krumpira rasporedite između paprika, dodatno posolite i nauljiti, te ubacite u zagrejanu rernu. Temperaturu podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grejača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu sa ventilatorom.

Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete da prelijete sa 1,5 dcl mleka ili sa 100 g pavlake razblažene sa 1 dcl vode, pa ih dodatno zapecite još 10 minuta.

Punjene paprike na bosanski način poslužite tople ili hladne uz kajmak, kiselo mleko ili pavlaku.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.