morate da probate
Hrono ajvar, zdraviji i bolji za organizam: Ljudi kažu da je i ukusniji od običnog
Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka, maslinovog ulja i soka od limuna je jako ukusan i zdrav
Ajvar na malo drugačiji način i bez konzervansa, obogaćen prirodnim začinima.
Sastojci
pečena paprika 6 kg
maslinovo ulje 400 ml
beli luk 4-5 čena
sok od limuna 1
peršun 1 vezica
morska so 4 kašike
Kako pripremiti
Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila. Papriku oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu.
U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom. Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2 sata (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike) i usitnjenu vezicu svežeg peršuna.
Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.
Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka, maslinovog ulja i soka od limuna je jako ukusan i zdrav.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!