pažnja
Ova srpska supa je na listi najboljih na svetu: Okrepljuje i vraća u život, a tek da čujete koje mesto je zauzela
Među najboljih 50 – a zapravo tačno na 50. mestu – našla se i srpska bela čorba, jelo koje savršeno krepi, posebno nakon obilne konzumacije alkohola, kako napominje Luftika.
Čuveni gastro portal „Taste Atlas“ objavio listu najboljih supa na svetu, a na prvom mestu našlo se paragvajsko jelo Bori Bori.
Bori-bori je izdašna paragvajska supa sa mesom (obično govedinom ili piletinom), pahuljastim knedlama koje se sastoje od kukuruznog brašna i sira i povrćem poput šargarepe, celera i luka. Supa je tradicionalno začinjena lovorovim listom, karanfilićem i peršunom, a šafran joj daje bogatu zlatnu boju, navodi TasteAtlas. Bori-bori je posebno popularno jelo tokom hladnih zimskih meseci, služi se toplo, posuto peršunom i sa narendanim parmezanom sa strane.
Na drugom mestu je rawon, indonežansko čorbasto jelo s govedinom i tradicionalnim sastojcima kao što su limunova trava, đumbir i čili, pri čemu je ključni sastojak indonežanski crni orah. I na trećem mestu je jelo iz Indonezije – soto betawi tj. goveđa supa, koja se sastoji od komada mesa i iznutrica, koji se lagano krčkaju u čorbi od kokosovog mleka, dok je četvrti japanski ramen.
Među najboljih 50 – a zapravo tačno na 50. mestu – našla se i srpska bela čorba, jelo koje savršeno krepi, posebno nakon obilne konzumacije alkohola, kako napominje Luftika.
Taste atlas navodi da se pravi od pilećih prsa (belo meso), jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina, a ponekad se servira uz pavlaku koja se dodaje u tanjir.
„Naziv jela je referenca na dominantnu boju njegovih sastojaka, belu. Zanimljivo, ako se u supu doda belo sirće, ona se zove kisela čorba, tradicionalni lek za mamurluk“, piše na sajtu.
(Espreso/Nova/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!