Ovo su najčešće greške roditelja prema deci: Misle im dobro, a zapravo im koče inteligenciju! (FOTO)

IGRICE ZA MOZAK

Ovo su najčešće greške roditelja prema deci: Misle im dobro, a zapravo im koče inteligenciju! (FOTO)

Da li primećujete da su vam reči nemoj ovo i nemoj ono postale učestalije otkako ste dobili dete? Prisetite se malo svog detinjstva i dajte svojoj deci slobodu koju ste i vi imali.
Objavljeno: 17:40h

Nemoj ovo, nemoj ono, pazi pašćeš- ovakvim rečima roditelji često kontrolišu decu, i to sve iz želje da se deca ne udare, povrede i zaplaču. Na takav način, roditelji sprečavaju svoju decu da budu deca i ne dopuštaju im da razvijaju svoju inteligenciju. 16 stvari koje današnji klinci nikad neće uraditi (GIF) Kada deca skakuću, kada se vrte ili prevrću u tellima aktiviraju mišiće, i to ne samo fizičke, već to služi i kao dodatna stimulacija za razvoj neurona u mozgu, jer mozak mora da kontroliše aktivne mišiće. Mozak koji je stimulisan prirodnim dečjim nestašlucima ne dozvoljava izumiranje neurona.

Inteligencija ne zavisi samo od broja neurona, i nije uslovljena samo genetskim potencijalom već i vezama između neurona odnosno sinapsama. Kada mozak ima više neurona, logično je da je pametniji od onog koji ih ima manje. 15 znakova da se pretvarate u svoje roditelje! (GIF) Neroni izumiru kada se mozak ne trenira, dugo sedenje pred televizorima, kompjuterima i tabletima. Ovakvim činom mozak upija informacije bez ikakve reakcije.
Osim umirivanja dece roditelji rade greške od samog rođenja deteta. Kada se beba rodi uređuje se njena sobica koja je puna jednoličnih svetlih boja, stručnjaci kažu da je u tom razdoblju bebi potrebno puno šarenila a ne svetlo plavo ili svetlo roze. Dosadne slike u bebinom mozgu neće stimulisati ništa jer nema nikakvog kontrasta.
Takođe, glavu bebe ne bi trebalo držati čvrsto da ne može ni milimetar da se pomeri, već blago dozvoljavajući joj da je par milimetara vrati unazad, jačanjem vratnih mišića beba razvija sinapse u mozgu. Roditelji, ovih 5 zdravih namirnica ne smete davati svojoj deci! (FOTO) Roditelji treba da prate njen ritam, naravno bez jakih i naglih pokreta. Bebe takođe treba da puze po neravnim terenima jer tako opipava dlanovima i u mozgu razvija važne centre.
Umesto najnovijeg tableta detu poklonite udobne patike. Pustite dete da se samo snađe i da samo izmisli što komplikovanije zadatke. Tako će razvijati mozak i samo shvatati šta može a šta ne može da uradi. Umesto da vam deca po ceo dan sede u kući izvedite ih napolje, jer se dečji mozak najviše razvija do 7 godina. (Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.