VIDEO
OVAKVU CVEKLU SRBI JOŠ NISU JELI: Starinski recept koji će se svima svideti, tajna je u jednom zaboravljenom začinu
Zimnica od cvekle je odličan prilog uz jela, vrlo je začinjena, a začine možete da prilagođavate i birate po ukusu
Mnogi od vas vole cveklu ali ne znaju kako da je spreme, ovo je jedan od najboljih načina da bude slasna i ukusna preko cele zime.
Sastojci:
- 4 supene kašike ulja
- ½ kašičice semena senfa
- ½ kašičice semena piskavice
- 1 kašika seckanog đumbira
- 8 čenova belog luka
- 500 g seckane cvekle
- 3+1/2 kašičice soli
- 3 kašike ljute paprike u prahu
- ¼ kašičice kurkume u prahu
- 60 ml sirćeta
- 1 kašičica šećera
Recept za zimnicu od cvekle:
Da biste napravili ovu kiselu i začinjenu zimnicu od cvekle, prvo je oljuštite i isecite na tanke, ravne komade. Nasecite nekoliko čenova belog luka i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri.
Dodajte semenke senfa, pa kada počnu da prskaju, dodajte i seme piskavice, seckani đumbir i beli luk. Pržite nekoliko minuta, dok ne zamiriše. U tiganj dodajte isečenu cveklu. Začinite solju i poklopite. Pržite 7-8 minuta dok ne omekša. Otklopite tiganj i dodajte ljutu papriku u prahu i kurkumu u prahu. Dobro promešajte.
Sipajte sirće. Dinstajte još 2-3 minuta, povremeno mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite kiselu cveklu u čiste staklene tegle. Tegle čuvajte na sobnoj temperaturi i sačekajte do sledećeg dana da servirate, jer će ukusi imati vremena da se razviju i pojačaju.
Bonus video:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!