OVO SU SAVETI ZLATA VREDNI, VOZAČI ĆE BITI ZAHVALNI: Evo kako da smanjite POTROŠNJU GORIVA na minimum i UŠTEDITE
Točenje goriva, Foto: Zorana Jevtić

sjajno

OVO SU SAVETI ZLATA VREDNI, VOZAČI ĆE BITI ZAHVALNI: Evo kako da smanjite POTROŠNJU GORIVA na minimum i UŠTEDITE

Evo kako možete efikasno smanjiti potrošnju goriva tokom vožnje

Objavljeno:

Nemačka organizacija Tuv Sud pruža korisne savete za ekonomičnu vožnju. Jedan od ključnih saveta je prebacivanje na viši stepen prenosa pri 2000 o/min, što može značajno smanjiti potrošnju goriva za čak pedeset procenata u poređenju sa vožnjom u nižim brzinama.

Automatski menjači automatski optimizuju brzinu vožnje, ali vozači sa manuelnim menjačem treba sami da izaberu odgovarajući stepen prenosa. Osim toga, preporučuje se postepeno kočenje pri nailasku na crveno svetlo umesto naglog kočenja u poslednjem trenutku, što takođe može smanjiti potrošnju goriva.

Gorivo
foto: Zorana Jevtić

Prilikom vožnje na auto-putu, izbegavajte brzine veće od 130 km/h jer visoke brzine mogu povećati potrošnju goriva, posebno zbog stalnog kočenja i ubrzanja u saobraćaju.

Takođe je važno osloboditi vozilo nepotrebnog tereta, kao što su dodatna oprema i stvari koje povećavaju težinu vozila. Svaki dodatni kilogram može uticati na potrošnju goriva, pa je preporučljivo ukloniti krovne kofera i nosače za bicikle kada nisu u upotrebi.

Nadalje, redovno proveravajte pritisak u gumama jer gume sa pritiskom nižim od optimalnog za 0,2 bara mogu povećati potrošnju goriva za deset procenata. Održavanje pravilnog pritiska pomaže u smanjenju otpora pri vožnji i doprinosi efikasnijoj potrošnji goriva tokom vožnje.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.