OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA TIKVICA: Zbog jedne stvari vam nikada neće ispasti ukusne i sočne
Pravilna priprema tikvica, Foto: Printscreen/Youtube/ KAZAN

savet zlata vredan

OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA TIKVICA: Zbog jedne stvari vam nikada neće ispasti ukusne i sočne

Evo koje su dve najuobičajenije greške prilikom pripreme tikvica kuvanjem i pečenjem

Objavljeno:

Pravilno sečenje tikvica može biti ključno za njihovu pripremu. Često napravimo grešku tako što ih sečemo na previše tanke ili previše debele komade. Previše tanki komadi mogu dovesti do brzog pečenja ili omekšavanja tikvica, dok previše debeli komadi mogu rezultirati neujednačenim pečenjem i nedovoljno mekim tikvicama. Idealna debljina za sečenje je oko pola centimetra, što omogućava ravnomerno pečenje i zadržavanje sočnosti.

Tikvice sadrže dosta vode, pa je važno pravilno upravljati njihovom vlagom tokom pripreme. Jedna od najčešćih grešaka je ne uklanjanje viška vlage pre pečenja ili kuvanja. Višak vlage može rezultirati vodenastim i gnjecavim tikvicama umesto hrskavim i sočnim. Da biste to izbegli, posolite isečene tikvice i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih pažljivo obrišite papirnim ubrusom kako biste uklonili višak soli i vode pre pečenja ili kuvanja.

Pravilna priprema tikvica
Pravilna priprema tikvicafoto: Jelajelena Petrovic

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 šargarepa
  • So, biber, peršun, paprika po ukusu
  • 1 mladi luk
  • 100 g sira po izboru
  • 1 jaje

Priprema:

1. Tikvice i šargarepu operite i izrendajte.

2. Posolite izrendane tikvice i šargarepu i ostavite ih da stoje oko 10 minuta kako bi pustile višak tečnosti.

3. Nakon toga, procedite izrendane tikvice i šargarepu da biste uklonili višak soli i tečnosti.

4. U posebnoj činiji, pomešajte izrendani sir, seckani mladi luk, seckani peršun, jaje i začine po ukusu (so, biber, paprika).

5. Dodajte procedene tikvice i šargarepu u smesu sa sirom i dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

6. Smesu rasporedite u kalupe za mafine ili silikonske korpice, popunjavajući svaki kalup do 2/3.

7. Pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne porumene i ne budu pečeni.

8. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade pre služenja.

Bonus video:

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/T.M./24sedam/K.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.