IVANU DUDIĆ NAPALA BOLEST KOJA SE ŠIRI SRBIJOM: Simptom bilo CRVENILO na stomaku i TEMPERATURA, zahvatilo CELO TELO
Ivana Dudić, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

pažnja

IVANU DUDIĆ NAPALA BOLEST KOJA SE ŠIRI SRBIJOM: Simptom bilo CRVENILO na stomaku i TEMPERATURA, zahvatilo CELO TELO

Ivana je otkrila za RTS Ordinaciju da je par dana pred povratak u Beograd imala temepraturu 38 stepeni.

Objavljeno:

Mnoge bolesti preležimo kada smo mali, poput boginja. Međutim neki se u kasnijoj dobi susretnu sa njima. Jedna od njih je bila i glumica Ivana Dudić koja je nedavno preležala ovčije boginje.

U januaru ove godine vraćala se sa egzotične destinacije, kada je na putu primetila crvenilo na stomaku. Prvo je pomislila da ju je ujeo pauk, s obzirom na mesto gde je bila, a onda su se boginje raširile po celom telu. Ivana je otkrila za RTS Ordinaciju da je par dana pred povratak u Beograd imala temepraturu 38 stepeni.

“Ne mogu da kažem da su opasne, vrlo je malo slučajeva teških boginja od ukupnog broja koji ih dobiju. Prema proceni svetske zdravstvene organizacije u svetu preboli boginje 140 miliona ljudi, što je jako velika brojka", istakao je infektolog dr Dragan Mikić i dodao da su manje opasne od malih boginja.

Dodaje da se pre izbijanja ovčijih boginja javaljaju minimalne tegobe na koje se ne obraća pažnja. Nekada to može da bude samo smalaksalost, a nekad kod mlađih se javlja i sitna ospa koja podseća na ospu kod rubeole.

Ivana Dudić
foto: Zorana Mandic/ATAImages

"Upravo tada je pacijent najzarazniji. Ključan je period dan pre ili dva dana po izbijanju ospe, kada je maksimalna zaraznost onoga ko se razboli“, istakao je dr Mikić i objasnio kako se prenosi. Ističe da prenošenje boginja može da se ostvari dodirom ili kapljičnim putem. Koje su najteže komlikacije kod ovčijih boginja?

"Najteže komplikacije su na centralni nervni sistem, ali i respiratorini. Najčešće su kožne komplikacije i to po pitanju promena na koži. Zato je važno izbegavati češkanje. Respiraotorne infekcije mogu da budu virusne pneumonije koje prođu lako. Međutim, kod nekih bolesnika mogu da budu teške, tako što zarade bakterijsku infekciju, npr. stafilokokna pneumonija koja može da bude smrtnonosna“, objasnio je dr Dragan Mikić.

03:24

BOGINJE MOGU DA SE ŠIRE I VEŠTAČKI Srpski epidemiolog podsetio šta se desilo 1978. DVE LABORATORIJE ČUVAJU VIRUS (VIDEO)

(Espreso/rts/MONDO/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.