OVAKO JE IZGLEDAO DEČAK KOJI ĆE BITI PROGLAŠEN ZA SVECA: Umro sa 15 godina, a svemu prethodilo BOŽIJE ČUDO
Karlo Akutis, Foto: Youtube printscreen/EWTN

pažnja

OVAKO JE IZGLEDAO DEČAK KOJI ĆE BITI PROGLAŠEN ZA SVECA: Umro sa 15 godina, a svemu prethodilo BOŽIJE ČUDO

Kada je umro ubrzo nakon što mu je dijagnostikovana leukemija, rekao je roditeljima rečenicu koji mnogi katolici pamte:

Objavljeno:

Karlo Akutis, koji je umro 2006. sa 15 godina, dobio je nadimak "Božji izaslanik“ i „sveti zaštitnik interneta“ zbog svoje posvećenosti promovisanju Hristovog dela na internetu pre nego što je umro.

Njegovo telo je izloženo u Asiziju, gde nosi svoje omiljene patike, farmerke i duks. Rođen je u Velikoj Britaniji od majke Italijanke i oca polu Engleza i polu Italijana, koji je radio u Britaniji kao bankar.

Karlo je rođen u Londonu, od oca Andree Akutisa i majke Antonije Salzano. Porodica se preselila u Milano gde je od svoje treće godine Karlo donirao džeparac siromašnima, a kasnije u školi podržavao žrtve maltretiranja i provodio večeri kuvajući i dostavljajući obroke beskućnicima, uz čista ćebad. Takođe, njihov sin se brinuo o parohijskom sajtu, a kasnije i o akademiji u Vatikanu. Takođe je napravio onlajn bazu podataka o čudima. Karlo je preminuo u Monci, u Italiji.

Kada je umro ubrzo nakon što mu je dijagnostikovana leukemija, rekao je roditeljima rečenicu koji mnogi katolici pamte: "Srećan sam što umirem, jer sam proživeo svoj život a da nisam izgubio ni minut radeći stvari koje se Bogu ne bi dopale."

I skoro 20 godina nakon njegove smrti, papa Franja je prepoznao čudo koje se pripisuje Karlu nakon što je preminuo. Naime, majka jedne Kostarikanke koja je učestvovala u teškoj biciklističkoj nesreći molila se kod njegovog staklenog kovčega i ostavila poruku u kojoj je tražila da joj dete bude izlečeno.

Istog dana njena ćerka je počela da diše samostalno, a 10 dana kasnije otpuštena je sa intenzivne nege jer joj je krvarenje u mozgu potpuno nestalo.

Papa Franja je sada potpisao dekret kojim se otvara put da Akutis postane svetac, jer Vatikan kaže da je Karlo takođe posredovao sa neba 2013. da se izleči brazilski dečak koji boluje od retke bolesti pankreasa.

Papa Franja (87) kanonizovao je 912 ljudi otkako je preuzeo papstvo 2013. godine, a poslednji datum rođenja kanonizovanog bio je 1926.

Njegova majka je rekla da se njen sin posvetio podršci drugovima iz razreda koji su se borili sa životnim pitanjima, branio je prijatelje sa invaliditetom koji su bili maltretirani.

Pomogao je Valeriji da se oporavi

Papa Franja veruje da je Karlo pomogao da se napravi čudo pre dve godine. U pitanju je čudo, prema Vatikanskom Dikasteriju za kauze svetaca, uključivalo je isceljenje Valerije Valverde.

Vatikan pripisuje molitvama upućenim Karlu čudo je omogućilo Valeriji (21) da se oporavi nakon teške biciklističke nesreće 2022. godine. U vreme nesreće studirala je u Firenci. Valverdeova je podvrgnuta hitnoj operaciji kako bi se ublažio pritisak na njen mozak i bila je u kritičnom stanju.

Šest dana kasnije, njena majka se molila za ćerkin oporavak na Karlovom grobu u Italiji. Istog dana, crkva kaže da je gospođa Valverde oporavila svoje udove, mogla je da govori i znaci povrede glave su nestali. Otpuštena je sa intenzivne nege deset dana nakon majčinih molitava i bila joj je potrebna samo kratka fizioterapija.

Od svoje smrti, Karlo je stekao svetske sledbenike, a njegovo telo je prebačeno u crkvu "Santa Maria Maggiore"u Asizu gde je trenutno izloženo.

Arhiepiskop Asiški Domeniko Sorentino rekao je za Tajms: "Crkva u Asizu je u slavlju. Planiram da večeras stignem u Asiz da zablagodarim Gospodu na evharistijskom slavlju. Ali od sada se pridružujem vernicima koji su u svetilištu na molitvi hvale".

U Velikoj Britaniji, Karlo je ostao upamćen po nadbiskupu Birmingema, koji je 2020. godine osnovao parohiju blaženog Karla Akutisa sa crkvama u Vulverhemptonu i Vombornu.

Čuda koja su prijavljena crkva istražuje kako bi utvrdila njihovu valjanost i shvataju se kao čin koji je po prirodi nemoguć. Trenutno nema tačnog datuma za kanonizaciju, ali nema sumnje da će ovaj veliki događaj za katolike ispratiti veliki broj hodočasnika.

06:42

Svetom Nikoli iz lica izbijala svetlost: Svetac koja pola Srbije slavi, a pola i ide na slavu

(Espreso/Srbija Danas/dailymail.co.uk/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.