OVA PIĆE SU POGUBNA ZA LJUDE SA VISOKIM PRITISKOM: Njima možete da ugrozite svoje zdravlje
Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

savet

OVA PIĆE SU POGUBNA ZA LJUDE SA VISOKIM PRITISKOM: Njima možete da ugrozite svoje zdravlje

Hipertenzija, problem sa kojim se u poslednje vreme suočava sve veći broj ljudi.

Objavljeno:

Ova bolest važi za „tihog ubicu“, jer oboleli u početku nemaju apsolutno nikakvih zdravstvenih problema i često bud otkrivena tek onda kada nastanu vidljive zdravstvene komplikacije. Ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom, obavezno pazite na ishranu, ali pored toga, važno je i koja pića konzumirate. Ovih nekoliko bi obavezno trebalo da izbegavate.

Kafa

Prva na listi je kafa, jer je to napitak koji mnogi piju svakodnevno. Međutim, previše kafe može da ima negativan uticaj na zdravlje i hipertenziju. Uopšteno, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kafu i energetske napitke, mogu da povećaju krvni pritisak.

Alkohol

Osobe koje imaju visok krvni pritisak trebalo bi da izbegavaju i alkohol. Klinika Mejo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu da povise krvni pritisak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića nedeljno povezana je sa povišenim krvnim pritiskom.

Margarita, Koktel, Piće, Alkohol
foto: Profimedia

Energetska pića

Energetska pića uopšteno mogu loše da utiču na zdravlje, ali i da povećaju šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Zaslađena, gazirana pića

Nutricionisti kažu da su zaslađena, odnosno gazirana pića prepuna dodatog šećera, pa samim tim mogu negativno da utiču na krvni pritisak. Ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom, izbegavajte konzumiranje svih gaziranih i ledenih pića. Ovo je, ujedno, piće koje se izuzetno konzumira u Srbiji, te retko možete naći bar jednu srpsku kuću bez nekog gaziranog soka.

Bonus video:

05:41

STARS EP 310

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.