KARDIOLOG OTKRIO ZAŠTO MERI PRITISAK NA DESNOJ RUCI: Ako vam PRELAZI OVE BROJEVE, radi se o TEŠKOJ BOLESTI
Majkl Ekerman, Foto: Printscreen/youtube/SADS Foundation

obRATITE PAŽNJU

KARDIOLOG OTKRIO ZAŠTO MERI PRITISAK NA DESNOJ RUCI: Ako vam PRELAZI OVE BROJEVE, radi se o TEŠKOJ BOLESTI

Kardiolog Majkl Ekerman otkrio je da razlike u krvnom pritisku na desnoj i levoj ruci mogu da ukažu na ozbiljne bolesti.

Objavljeno: 13:05h

Krvni pritisak se najčešće meri na levoj ruci, onoj bližoj srcu, ali kardiolozi kažu da treba proveriti i "stanje" druge ruke. Razlike u dobijenim rezultatima će sigurno postojati, ali ako one prelaze određene vrednosti, to je znak za alarm!

Kardiolog Majkl Ekerman otkrio je da razlike u krvnom pritisku na desnoj i levoj ruci mogu da ukažu na ozbiljne bolesti. Po njegovim rečima, razlika od 10-15 mm je očekivana, ali ako ona prelazi ove brojeve, to je već upozoravajući znak i može biti simptom nekih teških bolesti.

Pritisak
foto: Profimedia

Dr Ekerman je objasnio i da pritisak može da bude drugačiji zbog povećanog opterećenja jedne ruke, ali postoje mnogo ozbiljniji razlozi.

"Postoje i patološki uzroci, kao što je sindrom skalenskog mišića, kada su mišićna vlakna oštećena, dolazi do spazma i 'otvrdnjavanja' arterije. Neki benigni i maligni tumori mogu da dovedu do sužavanja arterija, ateroskleroze, taloženja plakova holesterola na zidovima krvnih sudova, a što utiče na promene krvnog pritiska", objasnio je kardiolog.

Doktor je naglasio i da različit pritisak u rukama može da se javi i zbog pojedinačnih anomalija povezanih sa lokacijom arterija

09:06

I DALJE JE SLOJEVITO OBLAČENJE KLJUČNO! Nada Macura za Kurir: Krvni pritisak ostaje neprimećen dok ne DOĐU SIMPTOMI poput OVOG

(Espreso/Najžena/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.