AKO ZMIJE PALACA JEZIKOM I IDE KA VAMA, SAMO OVAKO ĆETE SE ZAŠTITITI: Jedna stvar vas ČUVA OD NJE, zapamtite
Zmija, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_novisad

PAŽNJA

AKO ZMIJE PALACA JEZIKOM I IDE KA VAMA, SAMO OVAKO ĆETE SE ZAŠTITITI: Jedna stvar vas ČUVA OD NJE, zapamtite

Vibracije smetaju zmijama zbog čega i postoji upozorenje da kada ste u prirodi, dok hodate, lupkate štapom.

Objavljeno:

Od približno 3.700 poznatih vrsta zmija na svetu, samo je 450 potencijalno opasno i otrovno za čoveka, od čega je veoma mali broj uopšte u kontaktu s ljudima. Uglavnom se radi o Aziji, naglašava Rastko Ajtić, herpetolog iz Zavoda za zaštitu prirode.

Vibracije smetaju zmijama zbog čega i postoji upozorenje da kada ste u prirodi, dok hodate, lupkate štapom. One će to sigurno osetiti jer je građa njihove lobanje prilagođena prikupljanju informacija s podloge, odnosno, vibracija.

„Ukoliko imate štap i lupkate, a zmija je udaljena oko 10 metara, ona sigurno neće osetiti te vibracije. Zvečarke mogu, ali naše vrste ne. Zmije ne čuju, pa nema svrhe praviti ni buku. U gradskim sredinama problem je opet narodno verovanje da ćete zmiju oterati ako palite krpe, posipate sumpor ili naftalin. Sumpor i naftalin donekle imaju učinkovitost, ali paljenje krpa nema apsolutno nikakav efekat. Dim tera sve životinje, ali se mora voditi računa gde to radite“, napominje Ajtić.

Takođe, neophodno je izbegavati kupovinu bilo kog hemijskog preparata jer ni jedan od tih preparata neće ubiti samo zmiju, već su štetne i po ljude i po okolinu.

Zmije ne napadaju

Zmija
foto: Printscreen/X/@Silvana71376830

Zmije ne napadaju, one se isključivo brane, ističe herpatolog. Otrov ima primarnu funkciju u ishrani zmija, samo izuzetno njegova funkcija je odbrana. Međutim, zmije mogu voljno da ubrizgaju otrov ili da ga ne ubrizgaju.

„Ako hvatate, na primer, poskoka, a nemate odgovarajuću opremu, poskok može da proceni da li ste vi njegov plen i onda će da potroši otrov na vas ili će samo da ugrize, što je takozvani, suvi ujed. On vas ujede, ne ubrizga otrov i stavi vam do znanja da ga ostavite na miru“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

00:05

Zmija na Novom Beogradu

(Espreso/RTS/Prenela p.v.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.