GRICKANJE NOKTIJU MOŽE DA IZAZOVE 7 ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Morate da se odviknete ŠTO PRE
Grickanje noktiju, Foto: Profimedia

pažnja

GRICKANJE NOKTIJU MOŽE DA IZAZOVE 7 ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Morate da se odviknete ŠTO PRE

Grickanjem noktiju unosite bakterije u usta kroz prste...

Objavljeno:

Iako se grickanje noktiju generalno smatra samo ružnom navikom i znakom emocionalne neravnoteže, može imati ozbiljnije zdravstvene posledice.

Men's Health izveštava da onihofagija - kako stručnjaci nazivaju grizenje noktiju - ukazuje na to da ste umorni ili pod stresom. Osim toga, grizenje noktiju može dovesti do nekih zaista ozbiljnih i štetnih zdravstvenih problema, rekao je dr Adam Fridman, vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu Džordž Vašington.

Evo sedam razloga zašto bi trebalo da prestanete da grizete nokte:

Infekcije

Ako odgrizete veliki komad, možete da izložite osetljivu kožu ispod nokta svakojakim bakterijama iz usta, a ima ih mnogo.

grickanje noktiju
foto: Profimedia

„Usta su nam puna bakterija, pa se lako možete zaraziti“, rekao je dr Fridman. Jedan od najčešćih oblika infekcije naziva se paronihija i može izazvati otok, crvenilo, bol i kvržice ispunjene gnojem. Ova infekcija može da traje nedeljama, prema istraživanju u časopisu American Family Physican. dr. Fridman kaže da je grizenje zanoktice koja oblaže bazu nokta najčešći uzrok paronihije.

Upala

Hemijski sastav pljuvačke joj omogućava da razgradi masti i druge molekule hrane, rekao je dr Fridman. Iako pomaže u varenju, takođe može oštetiti i upaliti kožu oko prstiju ako su vam prsti stalno u ustima. Iz istog razloga, lizanje usana izaziva njihovo pucanje jer vaša pljuvačka zapravo izjeda kožu.

Prehlada i stomačni virusi

Grickanjem noktiju unosite bakterije u usta kroz prste. „Naše ruke dolaze u kontakt sa svim vrstama ostataka i patogenih bakterija, a ta stvar nam se zaglavi ispod noktiju“, rekao je dr Fridman.

Kada stavite nokte u usta, nema ograničenja za bakterije i viruse da uđu u vaš organizam, a to može rezultirati - prehladom, ali i ozbiljnim stomačnim virusom.

Urastao nokat

Vaši nokti sadrže generativni sloj koji se zove ,,matrica", koji je kao krevet iz kojeg rastu sve ćelije nokta, objašnjava dr. Fridman. Ugrizanje ili infekcije povezane sa ujedom mogu oštetiti ovu matricu, što može dovesti do hroničnog uraslog nokta ili deformiteta noktiju.

Čovek, Grickanje noktiju
foto: Profimedia

Bradavice na licu

Ako imate virusnu bradavicu, njen infektivni deo može biti na vašim noktima ili ispod njih. Ako dodirnete svoje lice ili usta tim kontaminiranim noktima, možete dobiti bradavicu na licu ili vratu, rekao je dr Fridman.

Herpes na ruci

To nije tehnički termin, ali znate na šta mislimo. Ako imate oralni herpes, a oko 40% odraslih ima, možete zaraziti svoje prste virusom. Ovo može dovesti do groznice, ali obično su prvi simptomi peckanje u zaraženim prstima. Posle nedelju ili dve, možete razviti čireve ispunjene tečnošću ili krvlju koji će ostati praćeni bolom još dve nedelje.

Problemi sa zubima

Meso koje drži koren vaših zuba može biti deformisano ili uništeno hroničnim grickanjem noktiju, uzrokujući krive zube. Grickanje noktiju takođe može da izazove prelome zuba koje inače koristite za grickanje i može izazvati obolenje desni.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.