OVAKO JE NIKOLA TESLA GOVORIO O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Njegove reči su BRUTALNE, tvrdi da će ŽENE postati...
Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

OVAKO JE NIKOLA TESLA GOVORIO O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Njegove reči su BRUTALNE, tvrdi da će ŽENE postati...

Nove tehnologije će osloboditi žene da razviju svoj puni intelektualni potencijal koji je vekovima bio potiskivan patrijarhalnom kulturom, uveren je bio najveći svetski pronalazač.

Objavljeno: 13:08h

Moći ćete da komunicirate neposredno sa jednostavnim džepnim uređajima. Avioni će leteti nebesima, bez posade, upravljani radio talasima. Ogromna energija biće prenošena velikim udaljenostima bez žice. Uspostaviće se novi rodni poredak.

Sve ovo su Tesline vizije o budućem svetu. Poslednja rečenica se možda čini kao uljez, ali Tesla je zaista govorio i tome. Naime, jedno od najiznenađujućih i najkontroverznijih Teslinih predviđanja odnosi se na društvenu promenu rodnih uloga koja će uslediti u budućnosti i na osnaživanje žena koje će biti podstaknuto naprednim bežičnim tehnologijama.

Nove tehnologije će osloboditi žene da razviju svoj puni intelektualni potencijal koji je vekovima bio potiskivan patrijarhalnom kulturom, uveren je bio najveći svetski pronalazač.

Ova Teslina zapažanja zabeležena su januara 1926. godine u intervjuu za Colliers magazine pod nazivom ,,Kada žena postane lider’’. Obrađena su i u knjizi Margaret Čejni ,,Tesla, čovek van vremena’’ ,koja i danas važi za jedan od najsadržajnijih uvida u Tesline misli i duh.

Nikola Tesla
foto: Printscreen/Youtube/ Serbian Fest Calgary

U datom intervjuu, nakon osvrta na budućnost bežične tehnologije i gotovo predviđanja pametnih telefona, Tesla govori i o osnaživanju pozicije žena kao jednom od najznačajnijih implikacija razvoja tehnologije:

Jasno je bilo kom iskusnom posmatraču, pa čak i onima koji nisu naročito obučeni za sociolosko zapažanje, da dolazi do promene stavova kada je reč o rodnoj diskriminaciji, i to naročito naglo neposredno pre i posle Velikog rata.

Borba žena za rodnu ravnopravnost će se završiti u novom rodnom poretku, sa ženama kao nadmoćnijima. Moderna žena, koja unapređenje svog rodnog položaja predviđa na samo površan nacin, još ne uviđa da se u suštini njene borbe krije nešto dublje i moćnije.

Žene svoju jednakost, a kasnije i nadmoćnost, neće osvojiti pukim imitiranjem muškaraca, več buđenjem svog ženskog intelekta.

Tesla predviđa ,,preuzimanje novih polja i oblasti delovanja žena’’ i ,,njihovu (žensku) postepenu uzurpaciju liderstva’’ kao neizbežne posledice prethodno dugo potiskivanog potencijala, a uskoro oslobođenog međupovezanošću i edukativnim osnaživanjem koje ce bežične tehnologije omogućiti:

Tokom bezbrojnih generacija, od samog početka, društvena podređenost žena prirodno je dovela do zakržljalosti i u najmanju ruku do naslednog potiskivanja umnih sposobnosti kojima, danas znamo, žene nisu manje obdarene od muškaraca. Ženski um je izrazio kapacitet za sve umne zahteve i dostignuća koje obavljaju muškarci, i kako se generacije budu smenjivale taj kapacitet će biti sve veći i veći.

Prosečna žena biće jednako obrazovana kao prosečan muškarac, a onda i obrazovanija, uspavane sposobnosti njenog uma bice stimulisane na aktivnost koja ce biti sve intenzivnija i moćnija zbog vekovne neaktiviranosti. Žene će ignorisati prethodno ustanovljene stavove i pokrenuti progres civilizacije.

Napretkom tehnologije zaista vidimo nove ženske pokrete, a ono što Nikola Tesla naziva “ženski intelekt” danas se najčešće sreće u terminu “ženskog oblika liderstva”, koji naglašava vođstvo na način koji je ženama prirodniji (emotivniji, smireniji, neagresivan, itd.).

Osim toga, tehnologija je omogućila i veću vidljivost kako velikih pokreta, tako i onih manjih, koji brzo postaju viralni. Pokret Lean In sa svojim krugovima rastao je gotovo isključivo uz pomoć tehnologije i sada je prisutan u 140 zemalja sveta. Ema Votson je kroz svoju “He For She” organizaciju pokrenula kako poznate ličnosti, tako i ceo svet kroz kampanju na društvenim mrežama, a najskoriji primer je i inicijativa “I look like an engineer” jedne programerke koja se vrlo brzo proširila internetom i omogućila značajan fandrejzing za zagovaranje prava žena u tehnologiji.

02:45

TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak

(Espreso/startit.rs/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.