ISPOVEST PRVOG NEBINARNOG SVEŠTENIKA FRAPIRALA JAVNOST: "Napravio sam TROJE DECE, žena bila ubeđena da sam STREJT"
Nebinarni sveštenik, Foto: Prinstcreen/facebook/UNN

NEBINARNA OSOBA

ISPOVEST PRVOG NEBINARNOG SVEŠTENIKA FRAPIRALA JAVNOST: "Napravio sam TROJE DECE, žena bila ubeđena da sam STREJT"

U razgovoru za BBC Radio Mersisajd, Bingo opisuje svoje priznanje o rodnom identitetu kao “postepeni proces za mene i moju porodicu”.

Objavljeno: 10:52h

Jedan britanski sveštenik uspeo je da probije brojne tabue, pošto je uprkos zanimanju kojim se bavi i činjenici da ima suprugu i troje dece, u jednom trenutku shvatio da su nebinarna ličnost, a trenutak prosvetljenja došao je dok su čitali priču o Adamu i Evi.

Ako vam nije jasno o čemu se radi, nebinarnost se takođe naziva i dženderkvir (gender-queer) i obuhvata rodne identitete koji nisu isključivo muški ili ženski.

Tačnije, u svom rodnom izražavanju mogu ispoljavati kombinaciju ženstvenosti i muževnosti, ili nijedno, a odvojen je od seksulane orjentacije – mogu imati više seksulanih orjentacija, poput transrodnih i cisrodnih osoba.

Osobe poput Binga Alisona (36) koriste zamenice oni/njihovi, a do samospoznaje došli su kroz dugogodišnje putovanje u kojem su upoznali veliki broj LGBTQ+ hrišćana,

Doživeli su prosvetljenje pre sedam godina dok su čitali Postanak 1-3 u Starom zavetu, piše Daily Mail, a prenosi Kurir.

Deci i supruzi bilo potrebno vreme da shvati njihov rodni identitet

Vikar, koji radi u Liverpulu, kaže da su se pomirili sa svojim rodnim identitetom dok su čitali priču i shvatili: „U Božjem stvaranju ima prostora za promenu i transformaciju, samo zato što ste stvoreni na jedan način ne znači da možete ‘ne živi drugi’.

Bingo navodi da su njihovoj ženi stvari bile “teške” kada se prvi put suočila sa ovim saznanjem, jer “očigledno se udate za ono što mislite da je strejt momak i očigledno su stvari komplikovanije od toga”.

U razgovoru za BBC Radio Mersisajd, Bingo opisuje svoje priznanje o rodnom identitetu kao “postepeni proces za mene i moju porodicu”.

– Oženjeni smo i imamo troje dece, i bilo je zaista važno da im se javimo, da im damo malo vremena da shvate ovo sa mnom pre nego što se pojavimo pred svetom – kaže Alison.

– Moja deca su mala i kada ste mali zaista prihvatate većinu stvari i oni su bili divni u vezi s tim – kaže sveštenik.

Alison kaže da su pripremali decu učeći ih o trans osobama, pre nego što je usledilo priznanje o nebinarnosti njihovog oca.

– Učili smo ih o trans osobama pre nego što smo priznali svoju nebinarnost, tako da to nije bilo potpuno strano za njih – kaže Bingo.

– Mojoj ženi je bilo teško, jer se očigledno udaješ za nekoga za koga misliš da je strejt momak i odjednom su stvari komplikovanije od toga. Ali voleo bih da verujem da se oženiš osobom koja neko postaje onoliko koliko se oženiš osobom koja je ona zaista – dodaje Bingo.

“Isus voli blještavu senku za oči”

Bingo, koji se prethodno školovao za sveštenika u Daramu, kaže da je Engleska crkva „otvorena za moje priznanje“, ali dodaje da je nekim ljudima iz poslovnog okruženja “teško, jer sam za njih prva transrodna osoba s kojom su blisko sarađivali’.

Od tada su se preselili u Liverpulsku eparhiju “koja čini dosta da podrži i osnaži LGBTQ+ osobe“ i svoju novu kongregaciju smatraju „divnom“.

– Spolja možete pomisliti „oh, oni su prilično tradicionalna crkva, tako da možda imaju tradicionalna gledišta“, ali uvek smo bili tretirani kao osoba i kao sveštenik – kaže Alison.

Bingo sada koristi svoj glas o rodnim pitanjima i koristi društvene mreže da širi svoju poruku, uključujući objavljivanje selfija sa natpisima poput “Isus voli blještavu senku za oči“.

Roditelj troje dece odrastao je u “jako religioznom“ domaćinstvu u Zapadnom Jorkširu i odgajan je u uverenju da je biti gej „grešno“, prenosi Daily Mail.

Ali 15-godišnje putovanje, koje je uključivalo upoznavanje drugih LGBTQ+ hrišćana, potpuno je promenilo njihov “veoma tradicionalan i konzervativan“ pogled na život, kaže Alison za Liverpul Eho.

03:21

POTPUNO NEOČEKIVANO Popularna pop pevačica želi da obradi Karleušine pesme A ONDA PORUČILA JELENI: AKO VIDIŠ OVO...

(Espreso/luftika/prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.