VEĆ GA IMATE KOD KUĆE, A ZBOG NJEGA VAM KOMARCI NEĆE PRILAZITI NI NA METAR: Ovaj sastojak ih odbija samo tako
Foto: Shutterstock, Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

VAŽNO JE ZNATI

VEĆ GA IMATE KOD KUĆE, A ZBOG NJEGA VAM KOMARCI NEĆE PRILAZITI NI NA METAR: Ovaj sastojak ih odbija samo tako

Lako je i nije skupo

Objavljeno: 17:50h

Možda niste znali, ali neki sapuni koje već sigurno imate u kući imaju moć da odbiju dosadne komarce. Tajna da je da postoji poseban sastojak sapuna koji menja mirisni potpis ljudi i čini ih manje privlačnim za ove insekte.

Studija iz 2023. godine objavljena u časopisu iScience istraživala je efikasnost sapuna u odbijanju komaraca. Otkriveno je da određeni brendovi i mirisi sapuna imaju veću moć odbijanja komaraca od drugih, prenosi n1info.rs

Dok neki sapuni mogu da vas zaštite od ujeda komaraca, drugi mogu imati suprotan efekat, čineći vas privlačnijim za ove insekte. Zato je važno odabrati sapun sa pravim sastojcima kako biste izbegli neprijatne susrete sa komarcima.

Ako niste ljubitelj sapuna ili želite alternativne metode za zaštitu od komaraca, možete isprobati kokosovo ulje. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) iz 2018. godine otkrila je da masne kiseline iz kokosovog ulja imaju snažnu repelentnost protiv komaraca, krpelja, stenica i muva.

U stvari, u jednoj studiji, masne kiseline iz kokosovog ulja pokazale su se 90% efikasnim u odvraćanju komaraca od ujeda.

Dakle, ako želite prirodan način da se zaštitite od komaraca, kokosovo ulje koje isto vrlo verovatno imate u kući može biti odličan sastojak u borbi protiv komaraca.

Bonus video

02:05

VOJNI ANALITIČAR UŽIVO SA POLIGONA PEŠTER: Noviteti su nam ruski sistem REPELENT i dronovi kamikaze KOMARAC I OSICA

(Espreso/Krstarica/M.S./Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.